Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

11 december 2019

veckans litteraturhistoriska och glögg

På julmarknad och tittade ni på antikvariat och hittade Begynnelser : litteraturforskningens pionjärkvinnor 1850-1930, avhandling av Anna Nordenstam, professor som skrivit genusvetenskapliga litteraturanalyser. Innehåller en del intressanta personer, som inte helt har försvunnit utan figurerar i olika litterära sammanhang. En del fina illustrationer om tidiga kvinnliga studenter.

Det första skedet var när Sophie Leijonhufvud och Rosalie Olivecrona skapade Tidskrift för hemmet 1859, ett viktigt forum för kvinnors bildning och förmedling av litteratur på den tiden. Ett nytt skede urskiljs med Sveriges första kvinnolitteraturhistoria som just publicerades i Tidskrift för hemmet 1873‚ samma år som kvinnor fick ta högre examina vid universiteten i Sverige. Det andra skedet var när Hilma Borelius, som första kvinna i Sverige disputerade i ämnet estetik med konst- och litteraturhistoria vid Lunds universitet 1909.

Nordenstam beskriver och analyserar Borelius verksamhet som litteraturforskare inom det akademiska och det kvinnokulturella fältet. Det handlar här om dubbla fält och dubbla strategier. Borelius är verksam i båda samtidigt och anlägger ett könskritiskt perspektiv huvudsakligen utanför akademin. Inom det första fältet behandlas manliga författarskap, inom det andra fältet kvinnliga. Fälten står i förhållande till varandra och kunskap utväxlas mellan dem.

2 kommentarer:

Mösstanten sa...

Intressant. Du tränger djupt i litteraturhistorien.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, intressant och jag ”känner” författaren.