Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

28 januari 2020

Dödens flod av Dervla McTiernan

"De senaste tjugo åren hade han lärt sig mycket, bland annat vikten av att behålla distansen till fallen han jobbade med. Man kunde inte bära upp offren känslomässigt, då fungerade man mindre effektivt som polis och blev utbränd. Men det hade varit första månaden i yrket som han hade träffat Maude och Jack, och Hilaria Blake var den första döda människa han sett. Jack Blake hade blivit en symbol för alla försummade och misshandlade barn han mött i sitt arbete." (sid 109)
Dödens flod (The Ruin 2020) av Dervla McTiernan berättar om Aisling Conroy vars pojkvän Jack hittas i floden Corribs mörka kalla vatten. Hon får veta av polisen att det rör sig om självmord. Eller? POlisen lägger ner fallet, trots att ny fakta kommer fram. I ett försök att glömma begraver sig Aisling i arbete på sjukhuset, hon vill bli färdig kirurg, inte mamma.

Jacks syster Maude återvänder  till Irland - efter många år utomlands - och är fast besluten att bevisa Jack blivit mördad. Kommissarie Cormac Reilly, som nyligen omplacerats från insatsstyrkan i Dublin, fått i uppgift att gräva i ett tjugo år gammalt fall, som förföljt honom under åren: när den nu döda Jack bara var en liten pojke så dog hans och Maudes mor. De små barnens utsatta situation i hem där de blev dåligt omhändertagna, och socialen vill inte lägga sig i; familjen ska sköta sig själv. Även kyrkan sviker barnen. Dödsfallet av moder för tjugo år sedan rubricerades som en oavsiktlig överdos. Nu utreder kommissarie Cormac fallet på nytt, som ett möjligt mord, hans instinkt säger honom att allt inte är som det verkar.

"Han hade ett Googlekonto - Gmail. Han använde Gmail på mobilen. Och han visste inte att han accepterade all möjlig skit i och med att han la över sitt mejlkonto på mobilen. Google registrerar vart man går och hur länge man är där, och de har kvar det typ i åratal. Han gav henne lösenordet till sin mejl för att bevisa hur oskyldig han var. Han visste inte att det enda hon behövde göra var att klicka på Timeline så kunde hon se exakt hur ofta och hur länge han var(sid 254)

Många händelser flätas samman, nya personer dyker upp. En spännande och intressant bladvändare om det dåliga sociala skyddsnätet i Irland förr, om polisens arbete, korruption. Vem kan man lita på?

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Verkar som om det kan vara en bra deckare. Tack för tipset!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, riktigt bra läsvärd bok.

Lena i Wales sa...

Tack för tipset!
Alltid roligt med dina tips.
Ha en bra dag!

Hanneles bokparadis sa...

Lena i Wales, riktigt spännande och intressant ny deckare.

znogge sa...

Den låter spännande! Tack för tipset.

Hanneles bokparadis sa...

Znoggen, jag tror du skulle gilla denna.