Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

17 februari 2020

Josef - Authors and Characters

Processen av Franz Kafka, en av mina favoritböcker, känner mig ibland som Josef K. Ska man köpa ny bok, köp den som bygger på ny forskning på Kafkas gamla originalmanus, läs den nya översättningen av Blomqvist och Ågren, man har lagt till några nya kapitel, som Kafkas vän Brod redigerade bort 1925.
Kura skymning av Josefin Roos.

"Berätta om en författare och en litterär karaktär som båda bär veckans utvalda namn" Authors and Characters - utmaning hos: Lyran.

8 kommentarer:

Lyrans Noblesser sa...

Processen är en av mina favoriter också.

Robert W sa...

Det var tydligen ett litet helsike att redigera romanen, eftersom Kafka hade börjat med att skriva det inledande och det avslutande kapitlet. Därefter skrev han övrig text i tio olika anteckningsböcker, som han rev ur sidor från och lade i olika mappar. Stackars Max Brod!

Ylva sa...

Ja, ibland känner man sig som i Processen. Jag kom till en jättekonstig sida när jag skrev fel på din adress: http://hannelesbibliotek.blogpsot.com/

Hanneles bokparadis sa...

Lyran, Kafka väcker nya funderingar vid varje läsning.

Robert W, flera författare gör nog så, och Max Brod censurerade dessutom en hel del!

Ylva, känslan som Josef K infinner sig ibland.
Läskigt, vet inte vad man ska göra åt det...?!

Mrs Calloway sa...

en tid i min ungdom läste jag väldigt mycket om och av Kafka. Josefin Roos känner jag inte alls till

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, då fick du ett nytt tips

Anonym sa...

Beth, Elisabeth, i Kura skymning är döpt efter McBeth, Norman efter Norman Bates i Psycho, Rask efter Raskolnikov i Brott och straff. Det är som en ödets ironi att de är döpta efter några av litteraturens mest odödliga mördare. Beth är ett tag på spåren att hon kanske bara existerar som en karaktär i en roman.

Hanneles bokparadis sa...

det tror jag inte min far tänkte...