Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

24 februari 2020

vad är lycka? à la Micael Dahlen

"Lycka har fascinerat mig så länge jag kan minnas. Jag har aldrig känt mig klok på den. Aldrig varit särskilt bra på att själv vara lycklig, haft lite för nära till svårmod. Därför har jag återkommit till den i min forskning genom alla år, dykt ner i nya rön, gjort egna forskningar.
    Jag känner mig fortfarande inte klok på den, har fortfarande inte alla svar. Men jag har lärt mig litegrann, sett några mönster i den snabbt växande lyckoforskningen och i mina egna studier som jag gärna vill dela med mig av."
En liten bok om lycka (2020) av ekonomiprofessor Micael Dahlen presenterar på sitt personliga sätt resultaten av sin egen och andras forskning i tretton tips som kan få oss att trivas bättre med våra liv. En underbar klok bok, med råd om att inte ta lyckan på så stort allvar. Författaren själv har alltid varit blyg och introvert, men det har hjälpt förstå varför extroverta är lite lyckligare - och själv lättare hitta vägen dit. Exempelvis bli vän med människor i sociala medier, som han annars aldrig skulle ha träffat eller inte riktigt vågat hälsa på i verkligheten.

Dalen var gästprofessor i Helsingfors när Finland utsågs till världens lyckligaste land i FN:s World Happiness Report. Han blev nyfiken på vad det är som gör att de är så lyckliga och bad drygt tusen finnar föra dagböcker. Men ju mer de började tänka på hur lyckliga de egentligen var, desto mindre lycka upplevde de. Dalen kände sig inte som en särskilt framgångsrik lyckoforskare, fick riktigt dåligt samvete, när hans mätningar fått världens lyckligaste folk att inte alls vara lika lyckliga längre.

Micael Dahlen ger råd ett dussin tänkvärda råd, exempelvis återuppleva sina lyckliga stunder, drömma tillbaka till en annan tid. Vara tacksam, uppskatta mer! Rör på dig, inte bara dansa utan gå uppför trapporna istället för att ta rulltrappan, lyckohormoner frigjors, endorfiner, Dopamin, serotomin som gör att man sover bättre, söm har stor påverkan på humöret.

Vill man fortsätta själv att forska om lycka, finns det femton (15!) sidor källor, tips på andra böcker om ämnet.

12 kommentarer:

Mösstanten sa...

Kan det verkligen stämma arr extroverta är lyckligare än introverta? Jag känner en stor fördel med att vara introvert. Fast det är klart, det kan bli för mycket. Och om man på grund av omständigheterna tvingas leva mer extrovert fast det inte passar en - ja då skulle jag vara olycklig.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, det är väl inte riktigt det han säger, Dahlen tipsar om hur man kan komma i kontakt med andra likasinnade.

znogge sa...

Lyckan är svår att definiera. Jag tycker det är viktigt att vara lycklig i vardagen.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, precis, livet består ju mest av vardagar. En intressant läsvärd bok.

Susie på Stjärnarve... sa...

Jag är nog ganska extrovert och normalt känner jag mig ganska lycklig, men...dom två sista åren har jag haft ont (diskbråck) och har därför känt mig olycklig ganska ofta. Vilket har känts fruktansvärt jobbigt, jag känner inte igen mig!
Och det allra värsta - för mig - är att tänka tillbaka på när jag varit extra lycklig. Det där med att bli nostalgisk passar inte mig alls.....
KRAM/Susie

Hanneles bokparadis sa...

Susie, smärta är tufft, jag hade bara tillfälligt ont några veckor med axelfraktur, orkade inte ens läsa böcker... kram

wiolettan sa...

Lycka kan upplevas olika hos olika människor, men hur man än upplever den så vet vi att det är nyttigt och skönt att känna sig lycklig. Nästan allt blir faktiskt lättare då.

Hanneles bokparadis sa...

Wiolettan, visst är lycka personligt, också olika i olika åldrar och livssituationer.

Mrs Calloway sa...

jag tycker inte att en behöver vara så särskilt lycklig. bättre är att vara nöjd. ska ta mig en titt på Dahlens bok, som jag känner mig lätt skeptisk till (utan att ha så mycken anledning)

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, en klok läsvärd bok.

Ylva sa...

Sorgligt att finnarna blev mindre lyckliga när han forskade om dem. Mitt bästa tips är att uppskatta nuet (om det är bra) och inte önska att man var någon annanstans och jag har lätt att bli lycklig över småsaker som till exempel att solen skiner.

Hanneles bokparadis sa...

Ylva, det tror jag också på, försöka uppskatta det man har.