Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

05 maj 2020

Innan hon träffade mig av Julian Barnes

"Sheila, Anns bästa vän, hävdade att hur som helst var att föredra framför ensamstående eftersom de luktade bättre. Deras fruar såg alltid till att kläderna blev kemtvättade. Medan ungkarlens kavaj enligt henne bara luktade cigaretter och armsvett." (sid 17)
Innan hon träffade mig (2020) av Julian Barnes med Graham som är historielärare på Londons universitet. Han är gift med Barbara och har tonårsdottern Alice. Det har börjat gå rutin och även en smula leda i äktenskapet. Ibland undrar Graham vad han egentligen har gemensamt med sin fru, förutom dottern. Inga gemensamma intressen, inga gemensamma drömmar. Och så träffar han en originell och intressant kvinna, Ann, som känns så levande och spännande. De gifter sig.

När Barnes skriver så blir det inte banalt, utan nånting helt annat. Graham blir väldigt besvärad över alla män som Ann träffat innan de gifte sig. Ann var skådespelare, och han går på bio och ser alla B-filmer hon har medverkat i. Kompisen Jack som är mer erfaren får lyssna på Grahams funderingar och frågor om sex. Jack är pinsamt stor i munnen, men underhållande i sällskap och på fester. Han har skrivit flera romaner och Graham börjar studera sexscener i hans böcker, i smyg för sin fru.

2 kommentarer:

Znogge sa...

Den låter en aning speciell får jag men inte helt oäven.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, välskriven men en aning udda tema.