Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

17 juni 2020

Sånt är livet av Rosa Liksom

"Jag som varje lördag köper än falukorv än vetemjöl på Ica i Övertorneå har stått många gånger bakom dom där flyktingarna i kassakön och undrat över vilka dom är. Förra lördagen var jag åter på Ica när en arabkvinna svept i svart slöja och mantel dök fram bakom hyllan med kaffe. Hon frågade mig på ren meänkieli, säg du Tiina, vilket kaffe tycker du är bättre, Gevalia eller Mocka? Jag började ivrigt berömma Mocka för alla vet ju att kaffe kokt på Gevalia är beskt blask, och först efter det frågade jag hur hon visste mitt namn. Hon sa, känner du inte igen min röst, jag är ju din gamla skolkamrat från baracksolan i Meltosjärvi" (sid 71)
Sånt är livet av Rosa Liksom skriver hon i kortprosan, en form som hon verkligen behärskar. Bokens bakskriver: Alkoholism, arbetslöshet, depression, utanförskap, destruktiva relationer, passion, nyfamiljer, riksdagsengagemang, jaktupplevelser vid ryska gränsen, reflektioner kring Breivik, är bara några av ingredienserna som ingår i Liksoms burleska dekokt. Liksom berättelsen om kvinnan som i reality-tevens tidsålder planerar sitt och alla tiders bröllop i tre års tid, men glömmer att det behövs en brudgum.
Med berättelser som sträcker sig från dagens Helsingfors till nordligaste Finland är Rosa Liksoms bok ett fint tidsdokument, med insikter som inte har något bäst före- datum.

"Det är nog så sorgligt att se på den där sonhustrun, när hon här på bilden har bara sex barn och försäcken tycks fortfarande vara tom. 
   Men det är så skönt att se på den där andra sonhustrun, som har tio barn och precis ska föda sitt elfte." (sid 46)

6 kommentarer:

Mösstanten sa...

Bra på innerestauranger om Rosa Liksom. Jag vill läsa mer av henne.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Liksom har skrivit länge, läste henne sist för ett par decennier sedan, på finska.

Ama de casa sa...

Liksom? Lustigt namn, liksom... :-D

wiolettan sa...

Glömmer det viktigaste på ett bröllop, kan jag tänka.
Verkar läsvärt, intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Ama, hennes pseudonym, hon heter Anni Ylävaara :)

Wiolettan, Rosa LIksom skriver bra böcker.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Verkar rätt skön. Ska kolla upp. Tack.