Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

01 oktober 2020

Ek av Frida Andersson Johansson

"Några av de föremål som tas upp ur magasinet för att undersökas scannas med faroarmen, ett slags digital penna som är fäst vid en ledad arm och som ritar upp 3D-modeller av det som scannas in i datorn. 3D-ritningarna blir en del av dokumentationen, samtidigt som de kan användas för att se hur olika bitar passar ihop. Det underlättar när det gäller stora föremål, som delar av båtar och skepp." (sid 33)
Ek (2020) av Frida Andersson Johansson, skräck, nutid och historia, 1625. Nio ekar förs på slädar över Mälarens is. De har fällts för att användas i bygget av rikets nya stridsskepp, Vasa. På en av slädarna vilar liket efter en man, ett offer för de olyckor som tycks följa i de nio ekarnas väg.

I en låda i Vasamuseets magasin i Stockholm förvaras en skulptur snidad i ek från Mälardalen. Eftersom museet har fått en donation, så får Disa och hennes unge kollega Greger i uppdrag att restaurera den trasiga skulpturen som haft formen av en vildman. Disa försöker balansera sitt jobb på Vasamuseet med en älskarinna, en hjälpbehövande make och sjuk förälder. Det dröjer inte länge förrän hon blir som besatt av skulpturen.

Flera otäcka händelser inträffar på museet och pressen växer. En vakt försvinner spårlöst och finska turister gör ett makabert fynd i en av utställningsmontrarna. Ombord på Vasa hittas blod. Disa litar inte längre på sig själv, Greger är rädd för sina egna tankar. Och i skogen vid Mälaren börjar nio döda ekar grönska mitt i vintern. Många miste livet då Vasa sjönk. Nu vill någon att fler ska dö…

7 kommentarer:

Mösstanten sa...

Den verkar spännande. Hoppas att den är bra skriven. Vad tycker du?

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en välskriven deckare med bra research, Frida Andersson Johansson är litteraturvetare och journalist.

znogge sa...

Den låter väldigt intressant och spännande! Tack för tipset.

Vargnatt sa...

Läste nyligen ut den, den var väldigt spännande :)

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, tror du skulle gilla denna!

Vargnatt, lite annorlunda.

femfemman sa...

Låter väldigt bra! Tack för tips@

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Stina, jag tror denna är en bok för dig.