Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

21 oktober 2020

Att lära en sten att tala av Annie Dillard

"Ön där jag bor är befolkad av bitvargar som jag själv. I en hydda av cederplank på en klippa - men så bor vi alla - finns en man i trettioårsåldern som lever ensam med en sten han försöker lära att tala." (sid 63)

Att lära en sten att tala: Expeditioner och möten av Annie Dillard innehåller fjorton essäer under rubriken ”Expeditioner och möten”. Expeditionerna sker till så vitt skilda platser som Ecuador, Galapagosöarna och de Appalachiska bergen – mötena är med människor men i lika hög grad med naturen och tystnaden. Tydligare än sin föregångare Henry David Thoreau räknar Annie Dillard med en tillvarons andliga dimension men det är ändå alltid tillvaron här på jorden som hon skriver om.

"Naturens tystnad är dess enda yttrande, och varje uns värld är en flisa ur det där stumma och oföränderliga blocket. Kineserna säger att vi lever i de tio tusen tingens värld. Vart och ett av de tio tusen tingen ropar precis ingenting åt oss." (sid 64)

4 kommentarer:

Mösstanten sa...

Intressant. Anne Dillard måste jag titta närmare på.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, Dillard är väldigt intressant läsning.

znogge sa...

Hmm.... Vet inte vad jag ska tro om den.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, svårt när man inte får mer smakprov... lånade boken på biblioteket, Dillard mycket läsvärd.