Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

10 november 2020

Vårt enda liv av Martin Hägglund

"Jag kommer förstås aldrig kunna veta hur det är att vara en fiskmås. Men frågan om vad det innebär att vara en mås leder mig till den idé om frihet som utgör kärnan i den här boken. Att försöka förstå ett liv som är så olikt mitt eget är att påminnas om att jag både är en naturlig varelse (i det jag har gemensamt med måsen) och en andlig varelse (i det som skiljer mig från måsen)." (sid 107)


Vårt enda liv : sekulär tro och andlig frihet (2020) av filosofen Martin Hägglund som även är litteraturvetare, utgår från stora filosofer; från Aristoteles till Hegel och Marx, skönlitterära författare från Dante till Proust och Knausgård, ekonomer från Mill till Keynes och Hayek, och religiösa tänkare från Augustinus till Kierkegaard och Martin Luther King Jr. Hägglund vill visa vägen mot ett friare liv. Han visar hur andliga frågor om frihet inte kan skiljas från ekonomiska och materiella villkor: allting handlar om hur vi behandlar varandra i det här livet och vad vi gör med vår tid. 

Luther King och medborgarrörelsen har paralleller med Karl Marx strävan efter frihet. När King i Memphis deklarerar att "mina ögon har skådat Guds ankomst" handlar inte om någon övernaturlig vision. Snarare handlar det om att återkalla oss till den idé om universell frihet och jämlikhet som vi har förbundit oss till genom ett historiskt åtagande. Hägglunds filosofiska analys är en del av denna revolution, uttryck i ett praktiskt åtagande att förändra vår föreställning om vilka vi är och vilka vi kan vara. Vi har en möjlighet att förverkliga vår frihet endast om vi hjälper varandra att äga vårt enda liv.

Årets bästa bok enligt brittiska The Guardian. 

Lyssna på Martin Hägglund och ärkebiskop Antje Jackelén: HÄR.

13 kommentarer:

Mösstanten sa...

Viktigt att bli påmind om om andlighet och lite mer utopiska tankar. Befinner mig oftast bland de mer vardagliga problemen. Men allt hör ju ihop egentligen.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, allt hör ihop, så är det.

znogge sa...

Den låter intressant och det mesta brukar hänga ihop.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det ena påverkar det andra i våra liv, och vi påverkar varandra.

Ama de casa sa...

Ja, vi har bara ett liv. Det gäller att ta tillvara på det.

PS: För fyra år sen besökte vi platsen där Martin Luther King Jr blev skjuten:

https://amacasa.wordpress.com/2016/09/22/i-have-a-dream/

Hanna / Rak i ryggen sa...

Spännande. De har skrivit mycket om Martin Hägglunds nya i Sydsvenskan. Är dock lite bränd på filosofer efter Bornemarks omständiga förpappringsbibel...

Hanneles bokparadis sa...

Ama, du har rest mycket och sett många intressanta platser.

Hanna, årets bästa bok... jag är nyfiken och vill lära mig mer.

Veiken sa...

Det gäller att göra det bästa utav det enda liv vi har. Sedan är det upp till var och en att förvalta sitt liv!

Hanneles bokparadis sa...

Veiken, ingen annan ska väl blanda sig i det! Men inte fel att göra goda gärningar och hjälpa varandra.

Mrs Calloway sa...

jag hörde det där samtalet mellan Hägglund och Jackelén. väldigt intressant. jag väntar på den här boken som jag reserverat på biblioteket.

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, många intressanta tankar, visst är bibliotek toppen.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Årets bästa?! Då ska jag ta mig an den!

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, boken har fått mycket beröm!