Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

07 december 2020

Grand union av Zadie Smith

 Absurt modernt humör
"Och det knäppa är", sa professorn i historisk filosofi till professorn i filosofisk historia, "hur svårt ett enkelt liv är! Jag menar, föreställ dig hur ett svårt liv känns!"
    En doktorand i närheten, Zenobia, som just höll på att sätta ihop en fiffig middag av kanapéer från filosofiska institutionen - samtidigt som hon försökte dölja ögonens uttryck av verklig hunger - stannade upp. Plötsligt drabbades hon av känslan att inget av detta var på riktigt. Inte kanapéerna, inte professorerna, inte filosofiska institutionen, och inte heller hela universitetsområdet. (Zenobia har nittiosextusen dollar i skulder. Hon läser filosofi, punkt.) 
(sid 116)

Grand union (2020) av Zadie Smith, som räknas idag som en av världens ledande romanförfattare. Grand union - titeln kommer från ett nätverk av kanaler i Buckinghamshire - samlas tio nyskrivna berättelser med de bästa som hon publicerat i tidskrifter och magasin genom åren. Gemensamt för dem är Zadie Smiths osvikliga blick för textens möjligheter att på oväntade sätt spegla våra liv; världen hänger kanske inte ihop, men i Grand union förenar Zadie Smith våra splittrade erfarenheter.  

Blockerad
Det ingen fattar är att omständigheterna var ovanliga, i stort sett unika. Jag var ung, jag var som fisken i vattnet. Jag hade precis skapat fisk, bilar, gräsmark, post-it-lappar, de vita noshörningarna, allt annat, skapat dem i immanent mening, genom att ersätta inget med något, vilket - som till och med mina hårdaste kritiker erkänner - sedan ledde till något annat, inklusive fisk.Poängen är att det var en situation av typen "första tanken, bästa tanken". Och när man skapar något av inget i så späd ålder är det rätt mycket att axla, psykologiskt sett. Rätt mycket.
(sid 203)

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Har bara läst en bok av Zadie Smith och det är alldeles för lite. En bra påminnelse. Tack för det!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag har tyckt om det jag läst av henne.

znogge sa...

Tack för tipset. En författare som jag måste titta närmare på.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, Zadie Smith har skrivit flera bra böcker som blivit översatta.

Christina Karlsson sa...

Blir alltid sugen på att läsa när jag kikar in här!

Hanneles bokparadis sa...

Christina, jag lånade boken på biblioteket.

Klimakteriehäxan sa...

Läste "Vita tänder" när den var ny. Jättebra! Vet att jag bör läsa fler hon skrivit.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, intressant läsvärd författare.