Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

08 februari 2021

Salvador Dalí, antikvariskt à la 1934

intressant att läsa 90 år gamla tidskrifter:

Brev från London av Peter Quennell
"Ur engelsk synpunkt sett är det intressant att lägga märke till hur många engelska skalder och berättade som av surrealisterna betecknas som deras föregångare. Vad har Blake om inte en surrealist före sin tid? Och så ha vi Edwaed Yong, författaren till Night Thoughts, som blev så beundrad på kontinenten under sjuttonhundratalet och början av adertonhundratalet; Backford, den enda begåvade författare som samtidigt varit millionär, en ryktbar excentriker, som skrev Vathek och byggde Fonthill Abbey; Lewis Carroll, den oförgätlige skaparen av Alice; Edmur Lear, som åstadkom några av de bästa och mest rörande nonsensvers som någonsin skrivits; många andra mindre kända och ansedda att förtiga. 

England har förut gjort sig ryktbart som de bisarra och excentriska konstnärernas hemland; och det var bara rätt och billigt, att surrealismen skulle göra åtminstone en blixtvisit i vårt dystra, dimmiga land. Surrealisterna tycktes i alla fall själva vara roade; och monsieur Salvador Dalí, som hade en separatutställning av sina målningar vid St. James's Square, hade särskild framgång."

11 kommentarer:

Mösstanten sa...

Edward Lear hade jag aldrig hört talas om förrän jag läste The Magic Toyshop. Där nämns en vers av honom, eller några särskilda figurer. Tyvärr minns jag inte vad de kallades och jag hittar inte versen igen. Typiskt. Det var några lustiga figurer som var ute i en båt.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag använder kamera och fotar vissa sidor, speciellt i biblioteksböcker, det ena leder till andra, man letar efter "nya" böcker och bekantar sig med nya författare. Du menade kanske Tre män i en båt av Jerome K. Jerome

Mösstanten sa...

Nej det gjorde jag inte. Det var en dikt av Edward Lear. Kanske finns den i någon av hans nonsenssamlingar. Jag sökte på det konstiga ordet på nätet och fick upp dikten och där stod namnet på författaren. Jag hittar inte titeln på just den här dikten på wikipediasidan om författaren. Ett foto av boksidan hade inte varit helt fel att ha.

znogge sa...

Det finns många intressanta äldre skrifter som fortfarande är så läsvärda.

Ha en bra måndag!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jo, vissa intressanta sidor har jag börjat föreviga.

Znogge, är man intresserad av klassiker, så finns det mycket intressant läsning i gamla tidskrifter.

Mösstanten sa...

Nu har jag hittat dikten. Figurerna kallas the jumblies och de ger sig ut på havet i ett såll.
https://www.poetryfoundation.org/poems/54364/the-jumblies

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, vad skulle vi göra utan internet!

Ama de casa sa...

Jag gillar Salvador Dalí och har sett flera utställningar av honom både i Paris och Sankt Petersburg (i Florida) och även besökt hans "eget" museum i hans hemstad Figueres i norra Spanien:

https://amacasa.wordpress.com/2011/07/20/var-befann-vi-oss/

Ett helt fantastiskt museum!

Hanneles bokparadis sa...

Ama, wow, jag har bara sett på bild... och en hemsk film som läraren tvingade oss att titta på 1960-talet...

KajsaLisa sa...

Oj nu hittade du något intressant.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, tänk att under dessa decennier är det mycket som är sig ganska likt... och många författare känner man igen.