Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 augusti 2021

barnslig bokpost och filmtips


Intressant att läsa om engelsk internatskola utan att vara där. Enid Blyton har skrivit två serier om flickskolor: Malory Towers och St Claire. Malory Towers (1945) av Enid Blyton är inget jag själv läste som barn, men Lucy Dillon nämner så fint i Och så levde de lyckliga om sina egna minnen om serien, hur hennes pappa läste högt när hon var sjuk. Och hur bokens Anna i Dillons bok gör ett misslyckat försök att introducera Blyton till dagens unga. Jag blev nyfiken. Lätt att börja tänka på en bok när man läser en annan, eller för att den nämns.

Läsa på internat, få nya vänner, konflikter, några bortskämda, andra tysta, tävlingar i idrott. Tips om att bli en duktig flicka, koncentrera sig på studier, ha roligt, känna sig utanför ibland. Tolvåriga Doris har några tråkiga och några egoistiska klass-kamrater. Enid Blyton är skicklig och man vill läsa vidare och se hur det går för flickorna. Och för lärarna, som oftast både snälla och rättvisa. En obekant värld, som ändå liknar min gamla skola. Kanske även J K Rowling har läst Malory Towers, för man börjar tänka på Harry Potter redan när Doris väntar på tåget till Malory Towers, som liknar ett gammalt slott, kanske lik Hogwarts där Potter studerar flera terminer.

Filmatiseringar av Malory Towers finns i svtPlay: HÄR.
Trevligt illustrerat.
    First Term at Malory Towers (1946)
    Second Form at Malory Towers (1947)
    Third Year at Malory Towers (1948)
    Upper Fourth at Malory Towers (1949)
    In the Fifth at Malory Towers (1950)
    Last Term at Malory Towers (1951)

10 kommentarer:

Mösstanten sa...

De hade jag nog tyckt om som barn. Jag lekte internatskola eftersom George och Anne i Femböckerna gick på en sådan. Fast berättelserna handlade om loven, förstås.

Anki sa...

Jag visste inte att Blyton har skrivit sådana böcker. Tack för tipset!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, jag gillar läsa dessa nu, för de liknar lite min gamla vanliga finska skola 🇫🇮 människorna är sig rätt lika.

Anki, Blyton var väldigt produktiv, nu finns det ju nya filmer om internatskolor.

femfemman sa...

Filmtips! Tack! Ska kolla ! Bra med variation mellan bok och film.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, har du tur så hittar du böckerna på biblioteket.

Ama de casa sa...

Inte så ofta man ser illustrationer i dagens böcker. Ja, förutom i faktaböcker då :-)

Veiken sa...

Jag var en Enid Blytonslukare som barn.Ska nog ge mig på hennes böcker igen. Jag hoppar över 5-böckerna den här gången!

Hanneles bokparadis sa...

Ama, fint med de gamla illustrationerna.

Veiken, mysigt att läsa barndomens favoriter.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Så fina omslag. Har också en internatskolewurm, hittade en lista från Oxford College om bästa skolfilmerna, först ut var The Breakfast Club som jag inte sett, och längre ner kom Harry Potter. Jag läste precis Sofia Nybloms "Pojkarna i klostret" om svenskar i en österrikisk klosterskola.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, klosterskola låter intressant