Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

15 augusti 2021

Bokbussen kommer vid midnatt av Sofie Axelzon - smakbit

"Nöjd med dagen cyklade hon hem från biblioteket och såg framför sig en lugn och skön kväll med Stina Jacksons senaste. Lisa var lite kluven till hennes böcker. Å ena sidan var de bra skrivna med en spännande intrig, men det var ju så eländigt hela tiden. Lisa föredrog trots allt feelgood-genren eftersom hon ville ha en bra känsla i magen när hon läste, och när hon läst klart. Det fick inte bli för ytligt och tramsigt, som många ofta trodde att all feelgood var, men herregud det fanns ju allt och lite till, och kunde också innehålla tyngre och mörkare delar. Men man visste att man inte skulle ha ont i magen när man slog igen sista sidan i boken." (sid 139)

Bokbussen kommer vid midnatt (2021) av Sofie Axelzon är första delen i en serie om biblioteket och byborna i Sidhäll. Den lilla biblioteksfilialen, inhyst i gamla prästgården i byn Sidhäll, hotas av nedläggning om inte de tre anställda lyckas höja utlåningen till helt omöjliga nivåer. Det är nästan som om de lokala makthavarna hittat på allt bara för att kunna få stänga biblioteket för gott och lägga pengarna på annat. Det krävs uppfinningsrikedom, engagemang utöver det vanliga och uppbackning av hela bygden för att Lisa, Eva och Kåge på biblioteket ska lyckas. 
Men just när allt ändå ser ut att gå vägen kommer dråpslaget - och byn går in i ett helt nytt tidevarv. Där en gammal dansbandsbuss, några motvilliga ungdomar och en hemlig, bokälskande undergroundrörelse får människor att förändras och en sömnig by att vakna upp. För när bokbussen kommer vid midnatt finns det ingen gräns för hur mycket böcker kan betyda i människors liv. Boken har en verklig bakgrund, biblioteksuppror i Ramsberg där biblioteket lades ner.
                                                                          Flera smakbitar: HÄR.

24 kommentarer:

Monika sa...

Den boken såg jag i bokhandeln igår, annars hade jag inte känt till den 🙂 Lockande titel och jag håller helt med om feelgood.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, böcker om böcker är alltid kul läsning 🙂

Znogge sa...

Det låter som trevlig läsning!

Ama de casa sa...

Trevligt med en bok om bokbuss och bibliotek! Har du lånat den på biblioteket, eller? :-D

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, trevligt med böcker om böcker.

Ama, självklart har jag lånat boken på biblioteket! 😀

Mrs Calloway sa...

vår mycket uppskattade och välbehövliga bokbuss lades ner när den behövde bytas ut. det blev för dyrt. stor skam! kände inte till den här boken. tack för smakebiten!

Lottens Bokblogg sa...

Det låter som en lockande bok, tack för tips!
Sen tycker jag om att blanda elände med feelgood ;-)

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, boken är ny, visst är det bra med tips i Smakbiten!

Lotten, variation i läsning är väl bäst 😀

Susjos sa...

Ja, variation i läsning är nog bäst, vissa feel-good böcker är riktigt bra!
Ha en fin söndag!

Villa Frejas bokblogg sa...

Tack för smakbiten. Boken ligger i min läshög.

Robert W sa...

Det krävs ett stort engagemang bland de boende när stadens styrande försöker vingklippa bygden. Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Susjos, önskar dig en fin dag!

Freja, mysigt med böcker om böcker.

Robert W, ibland lyckas det.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Den vill jag läsa!

Paula Merio sa...

Jag ger mig så sällan in bland feel-good-böckerna, tycker inte tiden räcker till att läsa det jag vet att jag vill! Men visst, om någon rekommenerar en bok starkt, då faller jag till föga.
Tack för smakbit, ha en fortsatt fin söndag

femfemman sa...

Låter superbra! Tack för tips!

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, mycket om bibliotek och böcker 📚

Paula, ha en bra dag.

Anna-Lena, tror du skulle gilla denna.

Sara Pepparkaka sa...

Den här boken har minsann en lockande titel!

Hanneles bokparadis sa...

Sara, en sann historia ligger bakom.

Mösstanten sa...

Tack för smakbiten! Den här boken verkar spännande. Jag är inte mycket för feelgood men denna kan jag tänka mig att testa.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, mycket om böcker.

Åsa sa...

Usch, vilken rysare om biblioteket lades ned. Man fick ju en försmak på hur det kunde vara under den långa pandemistängningen... Tror jag tagit igen det denna sommar, frossat i en massa böcker man velat läsa! :D

Hanneles bokparadis sa...

Åsa, här var biblioteken stängda bara kort tid, kändes tråkigt ändå, sedan massa plexiglas, inga möbler eller datorer, inga föredrag…

Augusta sa...

Åh. Dette virker som en fin feelgood. Å lese om bøker og bibliotek gjør meg glad. Jeg fantaserer om å få oppleve en bokbuss. Det virker så koselig :)
Jeg fikk lyst til å lese denne boken. Nyt sensommeren

Hanneles bokparadis sa...

Augusta, trevligt tema att läsa om.