Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

24 april 2024

Byrackan av Virginia Woolf

Byrackan (Gypsy, the Mongrel) av Virginia Woolf  är en av hennes senare noveller. Woolf var en varm hundvän och skrev en hel del om sina hundar, bland annat denna novell om en riktig byracka som en dag klev in i hennes liv. Ett antal personer diskuterar sina hundars drag och natur - om de verkligen talar om hundar?  Översättning av Margareta Ekström.

"Och en dag försökte vi skoja med henne. Vi gav henne ett plommon med kärna i. Vad kommer hon att ta sig till med det? undrade vi. Kan ni tro det, för att inte såra oss tog hon plommodet i munnen, och så, när ho trodde att vi inte såg, släppte hon ner kärnan i sin vattenskål och kom tillbaka med viftande svans. Det var som om hon sa: 'Där lurade jag er allt!'" (sid 16)

Novellresan 2024 hos Ugglan.
April: Djurriket.

Den talangfulle Mr Ripley av Patricia Highsmith

Den talangfulle Mr Ripley av Patricia Highsmith Modernista.
Tom Ripley är en ung, framgångslysten man – föräldralös från fem års ålder och uppfostrad av en elak faster – som försöker lämna sitt förflutna bakom sig. Nyligen anländ till Manhattan möter han en välbärgad industriman som anlitar honom för att hämta hem hans playboy till son, Dickie Greenleaf, från en kringdrivande tillvaro i Italien. Ripleys fascination för Dickies sorglösa livsstil stegras snart till besatthet när Dickies ambivalenta känslor för den charmiga, kreativa Marge väcker hans ursinne. Ripley påbörjar ett dödligt spel.

Den talangfulle Mr Ripley (The Talented Mr Ripley 1955) är en oförglömlig introduktion till Patricia Highsmiths berömda karaktär: den slipade Mr Ripley, som alltid lyckas undkomma rättvisan. Romanen har flera gånger adapterats för vita duken – mest känd är filmen från 1999 med Matt Damon i rollen som Tom Ripley.

Highsmith värderas högt av litteraturhistorien för debutromanen Främlingar på ett tåg och den lesbiska kärleksromanen Carol. I april 2024 har den nya Netflix-serien Ripley premiär, baserad på böckerna om Tom Ripley.

    "De skakade hand, klappade varandra på axeln och lovade att skicka vykort. Sedan gav sig Paul iväg.
    Bobs gäng skulle antagligen stanna ända till sista minuten, tänkte han. Så gjorde han plötsligt helt om och sprang uppför en smal stegliknande trappa. Högst upp hejdades han av en grov kedja med en skylt där det stod TURISTKLASS. Men säkert hade man ingenting emot att en förstaklasspassagerare gick in i turistklass, tänkte han. Han stod inte ut med att möta Bobs gäng en gång till. Han hade betalt Bob en halv månads hyra och gett honom en snygg skjorta och slips som avskedspresent. Vad kunde han mer begära? 
    Båten hade redan satt sig i rörelse innan Tom vågade gå ner till hytten igen. Han gick försiktigt in i hytten. Tom. Det pryd- liga blå sängöverkastet var slätt igen. Askkopparna var rena. Det fanns inget som tydde på att någon hade varit där. Tom drog leende en suck av lättnad
." (sid 34)

23 april 2024

omläsning - tisdagstrio


Spårvagnsresor med Mr Hume (2023) av Horace Engdahl. Boken nominerad till Stora Fackbokspriset. På spårvagnen i Göteborg slår sig Horace Engdahl i slag med David Hume.
En bok för Ingen : brev från en underpresterande övermänniska
(2022) av Isabella Nilsson var nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2023. Boken låter tankarna löpa fritt och egensinnigt. I dialog med 275 rubriker i Friedrich Nietzsches berömda aforismsamling Den glada vetenskapen (1882).

Åren (The Years 1937) av Virginia Woolf (1882 -1941) finns i nyöversättning av Margareta Backgård. Boken berättar om familjen Pargiter i London från 1880 fram till 1937.

Böcker som jag tror/vet skulle tåla en omläsning - temat tisdagstrio hos: Ugglan.