Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, är periodare, läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 september 2010

Oordning ger ordning

Läste om Ett kreativt kaos av Eric Abrahamson, som jag borde införskaffa snarast: - Vi skulle tjäna på ett mer avslappnat förhållande till oordning, säger han. Människan har ingen städnings-gen (sonen förbjöd mej att köpa boken).

Fördelar med oordning
- enligt Eric Abrahamson
Effektivitet - att behöva avbryta arbetet för att arkivera varje papper tar mer tid än det ger. Det kostar att upprätthålla ordning.
Kreativitet - I en oorganiserad hög papper samsas olika sorters papper, vilket skapar nya kopplingar. Precis som New York är kreativt tack vare sina olika invånare.
Makt - man kan inte sparka den som vet var papprena finns. Oordning ger nätverk som Al Quaida fördelar eftersom ingen kan hitta dem eller förutse deras handlingar.
Skönhet - vilket hem är vackrast, det som är fyllt av personliga saker eller det som ser obebott ut?

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Den boken verkar intressant! :-)

♥ Hannele på Hisingen sa...

Ingrid, det verkar ju vetenskapligt :)

Gerda-Thyra sa...

Själv lever jag i något som mest liknar någon form av organiserat kaos... och oftast så går det bra... men när det blir FÖR mycket kaos och FÖR lite organiserat så blir jag jättestressad!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Gerda-Thyra, visst funkar det också :)