Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 september 2011

George Bernard Shaw

Vad är en irländare? När jag säger att jag är irländare menar jag att jag är född på Irland och att mitt modersmål är Swifts engelska och inte den vedervärdiga jargongen i Londontidningarna från mitten av 1800-talet. Min härkomst är densamma som de flesta engelsmäns: det vill säga det finns hos mig inte ett spår av det kommersiellt importerade nordspanska drag, som gäller för att vara ursprungligt irländskt: jag är en äkta typisk irländare från danska, normandiska, cromwellska och (det förstås) skotska invasionerna. Genom familjetradition är jag en lidelsefull och påstridig protestant men inget engelskt regemente ska därför inte lita på min tro och lydnad, skriver Shaw i förtalet till John Bulls andra ö.
George Bernard Shaw (1856-1950) levde länge och är mindre känd för sin bok Den intelligenta kvinnans vägvisare till socialism och kapitalism och kanske mest känd för sina 50 pjäser, speciellt Pygmalion, blomsterflickan som skulle lära sig tala och uppföra sig. Shaw skrev att Eliza bryter med Higgins och gifter sig med Freddy, men så blev det inte i filmen. Efter hans död blir Pygmalion, musikalen My Fair Lady, inget Shaw skulle ha gillat.

4 kommentarer:

zNOGG sa...

Vi har en tvättäkta irländare här hemma :p

♥ Hannele sa...

Znogge, låter ju hur bra som helst :)

Emmas Bokhylla sa...

Maste lasa Shaw, har tyvarr aldrig gjort det...

♥ Hannele på Hisingen sa...

Emma, mest pjäser, men dom är också roliga att läsa.