Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, är periodare, läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

24 januari 2017

Krisboken bäst innan fattigmånaden

Krisboken : nyckeln till att överleva trots urusel ekonomi av Vanja Persson kan behövas nu ifall man varit kortsiktigt och januari kommit helt överraskandes. Man kan också vara arbetslös, studerande, sjukskriven, pensionär, nyskild. Då måste man snåla hela tiden, inte bara januari (John Gottmans 7 gyllene regler för en lycklig kärleksrelation kan man läsa innan man kommit så långt som till separation). Lär dig göra veckomatsedel, det spar både tid och pengar. Drick gratiskaffe där det bjuds, släng ingen mat, köp mindre, laga rester.

Låna Krisboken på biblioteket och lär dig hantera din ekonomi, både tillfälliga kriser och planera långvarigt: bostad, arbete, bilen. Sköt om och ta hand om dina saker; laga kläder, sköt om cykeln. Byt kläder med vänner. Köp inget på avbetalning, mycket bra saker finns på loppis. Sälj av ditt överflöd, saker du aldrig använder.

Lär dej spara - men rör aldrig barnens pengar! Köp inga dyra presenter, ge bort din tid. Bibliotek har inte bara gratis böcker, man kan läsa tidningar, låna filmer, musik. Istället för dyra bjudningar, fixa knytkalas med vänner. Var kreativ! Tänk att småutgifter blir stora, en godisbit för en tia om dagen blir 3_650 kronor på ett år.
Januari årets fattigaste månad?! Jag börjar inte planera mitt liv första januari - dessutom är traditionell julmat billigt med alla lockpriser. Och säljs ännu billigare strax efter jul, bra mat med lite fantasi. Affärer har sålt rotsaker för 5 kr/kg; lök, morötter, rödbetor, kålrot, vitkål. Dessutom fin julkorv för 10 kr. Detta blir världens godaste vintergryta för två för ca femton kronor, mindre än 7 kr/person. Koka havregröt till frukost, nyttigt också. Köp mindre, släng ingen mat - bra nyårslöfte.

8 kommentarer:

Veiken sa...

Jag ställer upp till 100% på att inte slänga mat. Det borde vara självklart för alla. Man ska visa respekt för maten....

♥ Hanneles bokparadis sa...

Veiken, eller hur, tänk så mycket bönderna har jobbat... och så mycket resurser går åt att ta hand om avfallet... en ond cirkel som många inte tänker på. Och ens privata pengar, det är som spola hundralappar ner i toaletten.

Anna/notonmusic sa...

Den boken borde man verkligen ha i hyllan! Kriser kommer och går under livet, en manual alltså! Låter onekligen matnyttig. Och det där med att inte kasta mat sitter i ryggmärgen. Undviker så länge det bara går.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Anna, väldigt många bra tips i livets olika situationer, även andra boktips.

znogge sa...

Det gäller att planera sin ekonomi för hela året så på ett sätt förstår jag inte varför januari behöver bli så fattig. Men samtidigt så kan jag tänka mig att är ekonomin utsatt vill man kanske ändå att julen ska bli fin och då handlar man över sin budget. Alla har inte en ekonomiska buffert tyvärr.

Men man kan spara mycket på maten om man tänker till där. Här blir det matlådor till Husse så vi kastar i princip ingenting vilket känns bra. Själv äter jag pedagogiskt och behöver inte tänka på lunchkostnaden vilket är både smidigt och bra. Dock inte alltid så avkopplande luncher men det är ju arbetstid...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, boken skriver så klokt att man ska aldrig köpa något på avbetalning. Våra jular har aldrig varit speciellt dyra, tid kan man också ge bort. Att inte kasta mat, göra matlådor gör verkligen skillnad.

KajsaLisa sa...

Tänk om man kunde lära sig det i verkligheten.

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, inte omöjligt