Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

03 januari 2018

mitt feministiska 2017

Det blev 44 feministiska böcker i somras med Lyrans utmaning: HÄR.
En intressant bok var Genusperspektiv på västerländska klassiker som jag hittade på biblioteket och blev nyfiken på frågor boken ställer: Hur konstrueras kvinnligt och manligt i litteraturen? Vad finns det för samband mellan kön och läsvanor? Hur har materiella villkor påverkat mäns och kvinnors möjlighet att bli författare i ett historiskt perspektiv? Och vems litteraturhistoria är det egentligen som vi läser? Från Sapfos lyrik till Henrik Ibsens Ett dockhem.
Att vara en akademisk läsare är man antingen kritisk, rationell och maskulin - eller mottaglig, emotionell och feminin, skriver Rita Felski.
Man har flera decennier lyft fram kvinnor och hittat bortglömda verk, kvinnosynen i manliga författarskap granskas, man har skrivit kvinnornas litteraturhistoria. Med vita heterosexuella kvinnor. Argonauterna av Maggie Nelson lyfte också det problemet. Kan man representera alla kvinnor, ha någon gemensam kanon?

Romantisk litteratur med de mest berömda Don Quijote och Madame Bovary är intressant ur genusperspektiv. Cervantes som gör narr av Don Quijotes kärlek till riddarromantiken, en stark koppling mellan den gamla och den nya litteraturen. Är Emma bara en uttråkad och frustrerad hemmafru som slukar kärleksromaner som valium? Varför är Emma Bovary vår populäraste bild av den kvinnliga läsaren?

Feministisk perspektiv på Dostojevskijs Brott och straff har Nina Pelikan Strauss skrivit om, mycket strereotypt manligt och kvinnligt. Men det finns scener som  identifierar sig med kvinnor och realiserar feministiska framtidsförhoppningar för båda könen.

Valerie Traub skriver Kön och sexualitet hos Shakespeare, tragerin börjar när döttrarna och hustruarna inte längre agerar efter fäders önskningar. Marilyn French skrev Manligt och kvinnligt i Shakespeares diktning 1981. Emily Dickinsons dikter om äktenskap har Elizabeth Maddock Dillon funderat på.

Flera andra feministiska boktips finns: HÄR.

6 kommentarer:

Christina sa...

Den där låter intressant. Jag gillar frågan - Kan man representera alla kvinnor, ha en gemensam kanon.

Min läslista blir bara längre :)

Tack för boktips och ha en fortsatt god läsning!
Kram

♥ Hanneles bokparadis sa...

Christina, precis, svårt när man stoppar allt i samma fack,
kram

Paula i pörtet sa...

alldeles för komplicerad fråga, jag tror jag inte läser den typen av böcker att jag kan dela in dem i feministiska eller andra typer heller. Jag bara läser vad som faller mig in, o inte alltför komplicerat. Dessutom trivs jag inte i böcker där man är i universitetsmiljöer, de är för långt borta från mitt liv och min verklighet. Men man kan älska böcker ändå...
God fortsättning på året

♥ Hanneles bokparadis sa...

Paula, universitetsfolk är helt vanliga människor, ibland kan det vara intressant med böckernas hjälp besöka helt främmande platser.

znogge sa...

Genusperspektiv är mycket intressant. Så pass att sonen läste 30 poäng och tyckte det var en av hans mest givande kurser. Själv valde jag att skriva mina uppsatser ur ett genusperspektiv för frågan intresserar mig. Sedan hävdar jag alltid att man behöver inte vara lika för att vara jämlika...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, så roligt! En komplex fråga...