Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

24 december 2022

Lille Viggs äfventyr på julafton från 1871

Lille Viggs äfventyr på julafton från 1871 av Viktor Rydberg illustrerades av Jenny Nyström, då 17 år. Hon älskade sagan och började teckna den. Detta gjorde hon på Hisingen, så tomten kommer från Göteborg. Början på sagan:

"Skarsnön låg skinande öfver heden, där man, så stor hon var, såg bara en enda människoboning, och det var en liten stuga, gammal och grå.
De måtte lefva ett ledsamt lif, stackarna, som bo där inne; tänkte väl mången resande, som färdades där fram om. Och ödsligt såg det ut på heden, äfven om sommaren, det kan icke nekas. Ljung och klappersten, buskris och martallar, det var allt som hon kunde fägna ögat med. Men själfva stugan var god nog i sitt slag. De mosslupne väggstockarna hade frisk kärne och höllo väl tillhopa mot köld och blåst."

4 kommentarer:

Joelinda sa...

Tänk, jag har aldrig läst den trots att jag sett själva boken så många gånger. Borde göra det, inser jag nu, den verkar ju jättefin!

Hanneles bokparadis sa...

Joelinda, om du trycker på titeln så finns länken till originalet ⭐️

znogge sa...

Tack för smakbiten från denna klassiker!

Önskar er en God Jul!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, vill du läsa hela originalen så tryck på titeln 🎄⭐️🎁