Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

08 februari 2024

Charles Dickens av J.B. Priestley

Charles Dickens : en bildbiografi (1962) av Priestley J.B.
Intressant läsning med fint bildmateriel. Inte alltid han hade det så lätt, mycket i böckerna är självupplevt. Fader var bokhållare i hamnkontoret. När Charles var nio år gammal flyttade familjen till London. Hans far fick ekonomiska problem, och familjen blev utfattig och fadern hamnade i häkte. Charles fick hjälpa till att tjäna pengar i 12-årsåldern. Som barnarbetare i en skokrämsfabrik fick han arbeta 12 timmar om dygnet, men lönen var så liten att han knappt hade råd att äta sig mätt. Hans skolgång blev det inte mycket av, men som tonåring lärde han sig att stenografera, det fick han nytta av senare.
År 1836 gifte sig Dickens med Catherine Hogarth och de fick tio barn. Dickens separerade från sin fru 1858 och skilsmässa var nästan otänkbart, särskilt för någon så berömd som han. Han fortsatte därför att bekosta ett hus åt henne under de följande 20 åren fram till hennes död. Men han levde inte utan damsällskap, ganska hemligt. Han dog i sitt hem efter ett slaganfall 58 år gammal och lämnade sin sista roman Mysteriet Edwin Drood ofullbordad.

5 kommentarer:

BP sa...

Sträckläste Charles Dickens under 1980-talet. Tror jag han med alla hans böcker.
Då klarade jag läsa "gamla" böcker , Det gör jag inte nu längre...

Mösstanten sa...

Fin bok att läsa och titta i. Själv är jag så osäker på vad jag har läst av Dickens och inte. Det var så länge sedan, bortsett från hans julberättelse. Det skulle vara roligt att läsa honom nu. Får väl se om det blir av.

Hanneles bokparadis sa...

BP, och jag har väl börjat läsa gamla böcker... 🙂

Mösstanten, Priestleys bok är bra, gillar böcker han skrivit, och jag visste väl inte så mycket Dickens.

femfemman sa...

Tack för referatet! Gillade hans böcker. Oliver Twist... hoppas att han skrivit den...Har ju blivit såväl gripande musikal som film. En av alla musikaler som jag sett både i London och Göteborg.

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, jag har mest sett filmatiseringar,