Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

19 maj 2024

Ankor, Newburyport av Lucy Ellmann 1047 sidor

Ankor, Newburyport (2022) av Lucy Ellmann, 1047 sidor och 1,5 kg.
En hemmafru i Ohio bakar den ena pajen efter den andra och försöker samtidigt famna allt som inte går att greppa i ett liv. Hon oroar sig för sina barn, tänker på sitt äktenskap och på sina döda föräldrar. Men grubblerierna kan också röra afrikanska elefanter, hur lyckliga par egentligen har det, massförstörelsevapen, Donald Trump, klimatförändringar, sjukhuskostnader, skolskjutningar, katter och höns … Att beskriva Ankor, Newburyport är som att beskriva ett hav, eller en storm. Lucy Ellmann har skapat en vild medvetandeström som far mellan det meningsfulla och det meningslösa, mellan nuet och det förflutna – en revolutionerande roman som ser oändligheten i våra alldeles vanliga, begränsade liv. Ankor, Newburyport har hyllats som en av vår tids stora romaner, i alla avseenden.

Detta drygt tusensidiga verk nominerades till Bookerpriset och tilldelades The Goldsmiths Prize 2019 och etablerade Lucy Ellmann som både arvtagare till Joyce och Woolf och förnyare av romankonsten. Impad av översättare Eva Åsefeldt, hon har verkligen lyckats. Finns en ordlista om alla förkortningar i slutet. Nästan som meditation att läsa Ellman. (Flera smakbitar: HÄR.)

Ellmann gillar inte punkter, byter ämne mitt i en mening. Tankeflöde kanske lik James Joyce och Virginia Woolf, sägs det. Rogivande läsning, väcker egna tankar. Emellanåt som läsa en kokbok, gillar man matlagning och bakning så lär man sig en hel de. Man får reda på hur det är att leva i dagens Amerika, nuvarande president är inte populär hos författaren.

Tips om bakning och mat (sid 113) (KLICKA på bilden). bernur har läst: HÄR.

11 kommentarer:

femfemman sa...

Att du bara orkar läsa den! Wow! Återigen imponerad!

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, förvånansvärt trevlig läsning, annorlunda.

Znogge sa...

Det låter som en mycket annorlunda bok men också intressant. Mig stör det mycket när en författare inte använder sig av skiljetecken på ett korrekt sätt.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, man kan få Nobelpris om man struntar i skiljetecken

Lotten sa...

Byter ämne mitt i en mening? Det skulle jag ha svårt för. Fast det kan säkert fungera ibland.

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, man kommer ganska snabbt i läsandets rytm

Bokdivisionen sa...

Det låter lite knepigt att läsa men hoppas du gillar den!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, absolut läsvärd fast annorlunda.

Cinnamon sa...

Oj den var lång. Tack för smakbiten!

Monika sa...

En bok skriven på det sättet hade inte gett mig ro, den hade gjort mig rejält stressad 😲

Hanneles bokparadis sa...

lite som meditation att läsa sån text