Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

02 maj 2024

varför äga en bok - helgfråga

Intressant fråga, jag lånar mycket romaner på biblioteket. Sällan har jag har bråttom, kan köa veckor. Många böcker försvinner fort, både i bokaffären och på biblioteket. Jag har några favoritförfattare jag "samlar". Böcker jag tror är så bra att man vill läsa om dem. Och att bara ha lästa böcker i bokhyllan känns knasigt. En del böcker behöver eftermogna lite.

känner igen mig i det Bernur skriver:
"Själv har jag nog också en viss ångest inför sluten. Jag tenderar att glömma dem. Eventuellt beror det på att jag undermedvetet är villig att läsa om böcker, så jag vill inte komma ihåg hur de slutar. Eller så bara bryr jag mig inte: det är inte slutet som är det viktiga i en roman. Dessutom är väl de flesta slut dåliga, inte ens värda att lägga på minnet? Ett slut i en roman är kanske den yttersta formen av realism. Våra liv bara pågår, och något liknande gäller romaner. De borde inte sluta, inte mer så än att våra liv borde sluta." Läs: HÄR.

Vad får dig att köpa en bok? (Jag menar man kan låna på bibblan istället, men varför äga) undrar: Mia.

14 kommentarer:

Mösstanten sa...

Ja, det tål att fundera över. Det kan vara svårt att göra sig av med böcker när man väl har dem i hyllan. Klassiker köper jag gärna och en och annan novellsamling för oftast vill jag inte läsa en samling rakt igenom. Böcker som jag tror att det tar tid att komma igenom köper jag också. Och en del annat. Men jag lånar väldigt mycket på biblioteket.

femfemman sa...

Ser lite trevligt ut med böcker. Fast nog borde man göra sig av med rn del. Frågan är bara... Vem vill ha? Känns tokigt att köra till återvinningsanläggning.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, klassiker håller i längden, fint att ha hemma, noveller har jag lärt mig tycka om, lånar samlingarnas biblioteket ibland. Vissa böcker kräver mer tid att sjunka in.

Anna-Lena, jag ser inte böcker som inredningsdetalj.

Anna i Portugal sa...

Har inga behov av att äga böcker. Men tycker inte heller det är viktigt att inte äga en bok. De jag har får gärna vara en del av inredningen.

Hanneles bokparadis sa...

Anna i Portugal, jag mår väldigt bra bland mina böcker 📚

Znogge sa...

Vissa böcker känner jag bara att jag vill äga och det kan finnas olika anledningar till det. Numera köper jag inte speciellt många böcker men några blir det ändå. För några år sedan rensade vi ut rejält bland böckerna och det ångrade jag inte. Att det sedan fylls på med nya är en annan femma...

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, vi rensar också då och då, har ju fyndat på bibliotekets gratis-hyllor och annat, men det finns böcker som stannar kvar. Just nu en hel del trädgårdsböcker som jag är glad att jag har 🌺

Klimakteriehäxan sa...

Intressant reflexion över romanslut du hittat!
Att jag behöver rensa vet vi redan. Att jag trots det köper en och annan bok känner vi också till. Men jag får trösta mig med att jag i a f köper färre än förr.

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, ibland dröjer jag lite med slutet för att få vara kvar i boken lite längre 📖

Mrs Calloway sa...

klart att en måste ha olästa böcker i sin hylla. en vet ju aldrig vad som kan hända

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, håller med dig! Under pandemin var det skönt att ha ett eget bibliotek, även om jag lånade bakom plexiglas, tomt.

Mia Eggimann sa...

Jag försöker lära mig att köpa mindre böcker men mitt finger klickar bara i böcker ibland

Åsa sa...

Ibland är det bra att ha böcker i hyllan när man får ingivelser att kolla upp något vid en senare association t.ex. ... bara för att nämna något. ;)

Hanneles bokparadis sa...

Mia, lätt att klicka men jag försöker behärska mig.

Åsa, det händer att jag kollar saker i äldre böcker, läser om några stycken.