Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

04 februari 2024

Hildur av Satu Rämö

Hildur (2023) av Satu Rämö, Island möter Finland.
Bok två, Rosa & Björk, kommer hösten 2024, bok tre Jakob i början av 2025. Författaren har skrivit guideböcker om Island, handarbetsbok om isländska tröjor.

Hildur Rúnarsdóttir är chefen för enheten för försvunna barn på Island. I ett försök att glömma sin traumatiska barndom varvar hon utredningsarbetet med att surfa på Islands kyliga vågor. Dessutom har hon en gåva som sätter henne i en klass för sig – förmågan att känna när tragedier närmar sig. Hör det samman med det som inträffade för 25 år sedan?
Till sin hjälp har hon Jakob Johanson, en polis som reser från Finland för att samarbeta med Hildur. När Jakob inte jobbar stickar han isländska tröjor. Enligt honom är stickning precis som livet självt: Förutsägbart, men kaotiskt. Hildur vindsurfar även i vinterkylan.

I berättelsens början sker en lavin i Västfjordarna, och en man hittas död i ruinerna av ett hus. Men det är inte lavinen som har satt punkt för hans liv – man upptäcker att han har ett snitt i halsen. Hildur och Jakob tvingas snabbt inse att det förtrollande landskapet döljer mörka hemligheter. De måste kämpa för att försöka lösa gåtan innan mördaren slår till igen. Läst med min Finska Bokcirkel:

🇫🇮 "Hildur kaasutti kylän ainoasta liikenneymyrästä vuonon kiertävälle päätielle. Paikalliset kutsuivat merenrantaa myötäilevää katua moottoritieksi, koska se vei ulos kylän keskustasta kohti etelää ja maan pääkaupunkia Reykjavíkia. Maaseudun moottoritie sijaitsi kuitenkin taajama-alueella, joten ajonopeus täytyi pitää alla viidessäkympissä." (sid 87) Flera smakbitar: HÄR.

19 kommentarer:

Bokdivisionen sa...

Jag är ju inte superförtjust i deckare men älskar Island så kanske läser jag den någon gång!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, jag tyckte mycket om boken, ska låna andra delen som finns på biblioteket, på finska.

Robert W sa...

Är smakbiten på finska? :O

femfemman sa...

Finns den i svensk översättning... så låter den som klart spännande och läsvärd. Men finska, det funkar inte. : )

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, ja, finns på svenska på biblioteket.

Mia Eggimann sa...

Jag har hört att den inte ska vara så bra, så det ska bli intressant att läsa din recension.

Znogge sa...

Tack för smakbiten. Den har jag sneglat på och finns på min lista.

Hanneles bokparadis sa...

jag tyckte mycket om boken, vill läsa fortsättningen.

Cinnamon sa...

Tack för smakbiten! Den låter spännande.

Paula sa...

Jag läser väldigt få deckare, men när jag hörde om den här författaren blev jag nyfiken, dessutom då miljön var isländsk. Jag lyssnade på boken på svenska, men blev lite besviken. tyckte den var rätt tråkig.
Tack för smakbit, jag ska försöka låna hem någon bok på finska igen, läser ju nu Jenni Haukios bok om sina år som presidentfru, riktigt intressant.

Hanneles bokparadis sa...

Paula, jag tyckte om denna, min finska Bokcirkel har läst Jenni Haukios bok.

Mrs Calloway sa...

bibliotekets innehållsbeskrivning blir en lite tveksam till. övernaturliga gåvor och stickande poliser verkar lite sökt. lånar kanske hellre stickboken

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, inga övernaturliga gåvor…. Hellre en stickande än en supande polis.

Anita Ness sa...

Denne ser spennende ut, ikke hørt om her i landet. Dessverre kan jeg ikke finsk, men takk likevel:)

Hanneles bokparadis sa...

Anita Ness, jag är stolt att jag efter 50 år fortfarande kan läsa finska böcker, men böckerna är översatta till svenska 🇸🇪

Monika sa...

Denna har jag hört en del negativt om, saker som inte jag heller gillar i böcker, så den står inte högt upp på läslistan.

Hanneles bokparadis sa...

Monika, och boken var helt i min smak 🙂

Lotten sa...

Deckare och stickning? Den måste jag kolla upp.

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, och vindsurfing i vinterkylan 🙂