Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 september 2016

vad är kulturmannen?

Lyssnade på Ebba Witt-Brattström som lugnt och sansat gick igenom litteraturhistorien ur kvinnoperspektiv, inga ord om några ex. En fråga kom från publiken: om det inte är bådas fel när ett förhållande misslyckas? Ebba höll med.
Det mesta av tiden handlade om det verbala kriget mellan diskbänksrealist Karl Ove Knausgård och professor Ebba Witt-Brattström: HÄR. Intressant tjafs mellan de två, till en viss grad. Ebba skämtade om män som inte lyssnar, hon visste precis vilka trådar hon ska dra. Ebba W-B kan även den antika litteraturen, man måste ha på fötterna för att bemöta henne. Kvinnors dagböcker får inte lika stor uppmärksamhet. Kulturmannen äger scenen - och att han skulle vara ensam är bara en myt. Kanske kränkt.

6 kommentarer:

Jokke sa...

Jag har inte läst Knausgård, men han är ganska populär i Finland och många "bloggar" och har bloggat hans böcker, och de tycker om ...
I Sverige diskuteras mera än i Finland om generationer och kön. Men i Finland tycker jag, att i litterature det finns jämlighet, vi har unga, och unga kvinnor i populära författare.. (Förlåt dålig svenska :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Jokke, jag har inte heller läst Knausgård, men hans frus bok har jag läst. Det blir bättre för kvinnliga författare hela tiden, de får också ta plats.

znogge sa...

Kan tänka mig att hon kan sina saker och att man själv bör vara påläst...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, mycket kunnig och påläst kvinna.

Mrs Calloway sa...

hon är så bra! lyssnade på henne i onsdags. Ebba var på ett strålande humör

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, hon strålar just nu!