Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

24 maj 2018

Finlands första kvinnliga professor

Alma Söderhjelm (1870-1949) blev Nordens första kvinnliga docent år 1906 och Finlands första kvinnliga professor 1927. Bo Lönnqvist har skrivit Alma Söderhjelm Ett litteraturantropologiskt porträtt (2013).

Marja Engmans har skrivit doktorsavhandlingen Det främmande ögat : Alma Söderhjelm i vetenskapen och offentligheten (1996).
Professor Merete Mazzarellas roman Alma är helt färsk.
Alma har skrivit populära vardagskåserier, hittade Fem bröd och två fiskar (1933) på biblioteket: "Våra hem ha blivit som utställningslokaler. Alla, som komma dit in, tycka sig ha rätt att kritiskt syna allting och att omtala för vem det vara må, vad de sett - trots att de inte alls varit inbjudna för att bese det hela utan bara helt enkelt för att sitta och prata en stund med dem, som bo i det hemmet."

8 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

ja, just det!

Paula sa...

Jag ska hämta Mazzarellas bok imorgon på biblan. Men det ligger några andra före i läskön

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Finland var en aning före andra nordiska länder. Samma rätt för mäns och kvinnors utbildning var - och är viktigt.

Paula, mysigt med läshögar med bra böcker

znogge sa...

Tur att kvinnors och mäns lika rätt till utbildning är en självklarhet i dag. Därmed inte sagt att män och kvinnor konkurrerar på lika villkor. Inte ens i Sverige...

Mösstanten sa...

Alltid bra att få veta om framstående kvinnor.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, de duktiga flickorna kommer forfarande inte lika långt som männen.

Masstarten, det finns många intressanta historier.

Sara Pepparkaka sa...

Jag skulle gärna bjuda in folk för att prata en stund oftare om de verkligen inte skulle bese röran i huset samtidigt..

Hanneles bokparadis sa...

Sara, jo, lite rörigt kan det bli ibland.