Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 oktober 2017

stad och land - olikhet

En trogen kvinna av Jane Gardam börjar fint med att beskriva området på landet där Sir Edward Feathers bor efter pensioneringen i byn Donhead St Ague, området är även kallad Thomas Hardy-land. Nu bor Feathers ensam efter hustrun Betty dött. Han ser tillbaka på deras liv, som börjar med okonventionellt frieri och bröllop mellan dessa två ensamtbarn, som skickats till olika internatskolor.
Intressant att veta mer om staden Neapel när jag läst Elena Ferrantes väninnor. Ellen Rydelius bodde många år i Italien och har skrivit flera reseböcker, 17 italienska städer (1950) berättar om Neapel och Florens med kartor. Om ni reser till Italien (1957) av Sigge Hommerberg visar också kartor från Neapel och Florens från den tiden Ferrante beskriver i sin första bok Hennes nya namn i serien om väninnorna.
Gamla resehandböcker är ofta välskrivna och innehåller massa intressant tidlös information. Se Neapel och sedan dö (2006) av Tomas Lappalainen försöker hitta stadens själ och förklara vad som gör Neapel så annorlunda.Veckans ordpar är stad och land, föreslår Enligt O; att läsa är att resa.

4 kommentarer:

FrökenChristina sa...

Neapel är onekligen en intressant stad att läsa om.

Hanneles bokparadis sa...

Fröken Christina, den har en märklig historia.

enligt O sa...

Jag har bara läst de två första av Ferrante. Får läsa vidare!

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, totalt 1730 sidor med alla fyra delarna, ändå värt!