Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

23 juni 2021

Senseis portfölj av Hiromi Kawakami

"Men sedan insåg jag att det var mörkt och överväldigades av ensamhetskänslor.
    Efter det gick jag ut. Väl ute på gatan ville jag försäkra mig om att jag inte var den enda levande varelsen på jorden och inte heller den enda som kände mig ensam. Men det gick inte att göra bara genom att titta på människor som passerade förbi. Ju mer jag ville få det bekräftat, desto svårare blev det att just få något bekräftat.
    Det var då jag återigen sprang på Sensei.
" (sid 94)


Senseis portfölj (2021) av Hiromi Kawakami är en stillsam och trevlig bok om ett möte mellan två ensamma människor i Tokyo: kontorsarbetaren Tsukiko och hennes trettio år äldre före detta lärare. Tsukiko är 38 år och lever ensam. Hennes liv har kanske inte riktigt blivit som hon tänkt sig: hon har få vänner, träffar sällan sin familj, börjar bli uppgiven om att någonsin träffa någon. Och så dricker hon kanske lite för mycket. 

En kväll stöter hon på sin gamla japansklärare från gymnasiet på den lokala sake-baren, dit hon ofta går. Eftersom hon inte kan minnas hans namn gör hon som i skolan och kallar honom vid det formella tilltalsnamnet Sensei ("magistern"). Efter detta första möte fortsätter de två att träffas på olika restauranger och barer, där de äter sig igenom det japanska köket, dricker sake och konverserar. Och medan årstiderna passerar förbi mellan raderna -- från vårens körsbärsblom till den heta sommarens iskalla ölflaskor, till höstens svampexkursioner växer sig bandet mellan dem allt starkare.

4 kommentarer:

Znogge sa...

Tack för smakbiten. Det låter som en tilltalande och intressant bok. Hoppas den finns på vårt bibliotek.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, seder och bruk lite annorlunda i Japan, trevlig läsning om vänskap.

Mösstanten sa...

Stillsamma och trevliga böcker är precis vad vi behöver ibland. Jag tror jaghar denna i min läslista. Måste kolla.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, eftersom jag inte kommer att resa till Japan så ser jag gärna japanska filmer och läser japanska författare.