Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

07 juli 2021

irländsk sommarläsning - kulturfråga

Det finns hur mycket som helst om och av Yeats.

W B Yeats har skrivit noveller i samlingen Flamman och skuggan.

William Butler Yeats fick Nobelpriset i litteratur 1923, skrev totalt 375 dikter, svåra att översätta, lättast att läsa om man har originalet vid sidan, som i Han önskar att hans älskade vore död, finns på biblioteket.
Carl-Johan Malmberg har skrivit mastodontverket Var hemlig och gläds : vandringar i William Butler Yeats poetiska världar. Yeats levde 1865-1939, han har inspirerat flera författare, exempelvis Oscar Wilde. Yeats kommer att hålla mig sysselsatt många sommarveckor. 

Vad planerar du att läsa i sommar? undrar Enligt O i: veckans Kulturfråga.

13 kommentarer:

Klimakteriehäxan sa...

Ambitiöst!

Lena i Wales sa...

Yeats har jag kommit mycket i kontakt med när jag varit på Irland.
Fantastiskt att denna lilla ö har så många författare, men å andra sidan kanske inte så konstigt p g a deras tradition i berättarkonst.
Ha det skönt!

Hanneles bokparadis sa...

Klimakteriehäxan, en författare jag gillar och vill veta mer om!

Lena i Wales, jag har sett den fina utställningen om Yeats i Dublin, den äldre berättartraditionen har skapat många författare, ha en fin dag.

Znogge sa...

Intressant!
Själv hoppas jag på att mitt öga blir bättre så att jag orkar läsa :-(

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, det får vi hoppas, flesta av mina böcker är papper 📚

Christina Karlsson sa...

Just nu läser jag Selma Lagerlöfs, Mårbacka. Köpte den på bokrea för längesedan och har påbörjat den någon gång tidigare men inte kommit vidare, men nu fick den en ny chans och jag tycker att den är alldeles underbar. Det är intressant med böcker, för mig ska de läsas vid rätt tidpunkt, det är som om man behöver olika typer av litteratur vid olika tillfällen.

God sommarläsning!
Christina

Hanneles bokparadis sa...

Christina, en rejält tjock bok, perfekt sommarläsning med Selma, önskar detsamma!

Robert W sa...

Yeats och jag har inte mötts ännu, men det är inte för sent. Men det blir inte den här sommaren.

Hanneles bokparadis sa...

Robert W, Yeats finns kvar, försvinner inte

KajsaLisa sa...

Jag har hört så många som vill bli författare, ofta vill dom ha en skrivarlya i Provance och flumma runt med ett glas vitt i olivlundar. Men man kan ju undra varför det finns så många författare som lyckats i Irland och dessutom fått Nobelpris.
Okej, en anglosaxisk berättartradition, men jag tror vädret spelar in. Fuktigt regnigt och blåsigt, bara att slänga in några vedträn till i brasan och fortsätta skriva. Jag märker ju just nu hur lite jag får gjort dom här fina varma dagarna.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, den där berättartraditionen är nog väldigt viktig bidragande orsak. För att lyckats skriva böcker som håller hundra år så måste man ha något att säga. Just nu har jag lite extra energi, oftast är det tvärtom, men jag gillar ljuset.

Bokdivisionen sa...

Jag känner mig inte superlockad av Yeats men desto mer lockad av Irland!

Hanneles bokparadis sa...

Bokdivisionen, det finns mycket bra att välja på, både nytt och gammalt!