Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

11 september 2010

Mina bästa grundböcker

Höst är bra tid för beskärning, kolla min länk.En bra beskärningsbok behöver man, dessa tre bläddra jag ofta i. Jag ger alltid rådet att inte göra nånting under det 1:a året i en ny trädgård, det tar decennier att bygga upp, men 5 minuter att förstöra. Man ska känna efter olika årstider, ljuset, jorden, läsa böcker. Ingen katastrof inträffar, om man inte beskär sina buskar omedelbart. Man kan stamma upp och formklippa träd & buskar istället för att såga ner. Tänk två gånger innan du gör något.
Mycket i en trädgård är en iställningsfråga, en del blir besvärade av mossa, andra anlägger en japansk trädgård i stället. En del retar sej på "ogräs", andra anlägger en äng. Bästa sättet att angripa sina "fiender" är att lära känna dem, utnyttja istället för att bekämpa. En bra bok om förökning kan vara bra att ha, om man vill ha växter billigt. Självklart ska man byta plantor med vänner och grannar, det är just det som är så roligt med trädgård.
Alltid bra med någon grundbok, där man lätt kan slå upp olika saker. Finns på rea, loppis, antikvariat. Bor man i en gammal trädgård som gamla ägaren låtit förfalla och kanske måste de börja om från början... Det finns en bra bok, värt att låna på biblioteket; Bevara och sköta en gammal trädgård av Christina Ilminge, och ganska ny bok; Villaträdgårdens historia: ett 150-årigt perspektiv, om man vill ha passande trädgård till huset.

5 kommentarer:

Teresita sa...

Laitoin sinulle terveisiä blogiini :)

Ingrid sa...

Vilka fina tips- både om böcker och om trädgård. Jag är själv livrädd för att använda sekatören för mycket (borde nog våga mer..) men mossa har jag ingenting emot (då slipper jag ju klippa gräs så ofta och mossan är mjuk och skön att trampa på.. dessutom är den vackert grön... Mitt bibliotek har väldigt många fina trädgårdsböcker!

♥ Hannele sa...

Teresita, kiitos paljon!

Ingrid, trädgårdsböcker kan man aldrig ha för många av. Jag ska snart berätta om beskärningsböcker, det är bra tid nu. Om man klipper "fel", växer det snart igen. Kolla även länken till min beskärnings-blogg.

Fru E sa...

Oj, trädgårdar verkar du kunna! Då kanske du har nåt tips om hur jag ska göra med min jättelika Schersmin? Den går inte att beskära, tydligen, men hur kan man tukta den?

♥ Hannele på Hisingen sa...

Fru E, bästa sättet att underhålla buskar är att regelbundet beskära var 3:e grenarna vart 3:e år, ta bort de äldsta grenar 20 cm över marken kontinuerligt. Höst är bra tid för beskärning.
Vårvintern går också bra.