Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

21 april 2024

Genom blå hagar av Claire Keegan

Genom blå hagar
(Walk the Blue Fields 2023) av Claire Keegan.
Åtta oförglömliga om ett Irland som brottas med sitt förflutna och om människor som stakar ut en ny framtid. En kvinna flyttar in hos en präst och sätter eld på hans möbler. En bonde vaknar halvnaken och inser att pengarna är borta. En kvinna reser på stipendievistelse för att skriva men ställs inför en oinbjuden gäst. En präst brottas med minnet av en kärleksaffär och en skogsvaktare reser till en stad vid havet för att finna sig en hustru. (Översättning Erik Andersson).

En lång och plågsam död
Claire Keegan är mästare på att skriva noveller. Kvinnan på stipendievistelse i Nobelpristagaren Heinrich Bölls stuga i Irland för att skriva. Som läsare känner landskapet, atmosfären, hennes frustration över den objudna gästen som man var där själv. Men som författare kan hon själv skapa en historia som tillfredsställer.

"Hon klättrade upp samma väg som hon kommit, gick över till andra sidan viken och hittade en annan stig som ledde ner till en bäck med bräckvatten som kom rinnande från mossen. Varsamt klev hon över de flata bruna stenarna, följde den hala stigen och kom ut i vikens vita solsken.
    Högvattnet hade spolat upp en del skräp, men överallt omkring henne låg djupa lager av glimmande urblekta stenar. Aldrig hade hon sett så vackra stenar, de klirrade som porslin under fötterna för varje steg hon tog.
" (sid 14) Flera smakbitar: HÄR.

13 kommentarer:

Lotten sa...

Jag har läst två av Claire Keegans noveller som jag gillade mycket. Köpte en till bok på Irland som jag inte har läst än. Den här vill jag också läsa!

Hanneles bokparadis sa...

Lotten, tycker mycket om Claire Keegan, hon är riktig novellmästare, det irländska märks.

Znogge sa...

Tack för tipset. Den låter intressant. Ska se om den finns på Storytel.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, gillar Claire Keegan, lånade p biblioteket.

Cinnamon sa...

Vill läsa mer av Keegan. Tack för smakbiten!

Bokdivisionen sa...

Jag har inte läst Keegan ännu.

femfemman sa...

Kan inte riktigt förstå varför jag har så svårt för noveller... Men apropå Irland, så påminns jag om Ira Levin, som jag läste mycket av förr. Får kolla upp hans böcker igen...

Paula sa...

Den här boken finns på min att-läsa-lista men har inte kommit dit ännu. Jag gillar novellformatet, tack för smakbit

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, det finns noveller för alla smaker.

Paula, bra noveller är verkligen trevlig läsning.

Mrs Calloway sa...

ska så klart läsa den här också. såg Den tysta flickan, en av hennes filmatiserade noveller på Filmstudion. också väldigt bra

Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, Erik Andersson är bra översättare, väldigt irländskt.

KajsaLisa sa...

Den första låter lagom snurrig på ett kul sätt.

Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, boken innehåller flera läsvärda noveller.