Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

19 oktober 2011

Augustpristagare

Tematrio från Lyrans Noblesser: Det finns 22 romaner att välja bland. Jag vill ha med även en fackbok: Engelska - öspråk, världsspråk, trendspråk av Jan Svartvik (1999). Sorgegondolen av Tomas Tranströmer (1996) har jag nyss lånat på biblioteket. Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi(2000), skrattade mycket och såg filmen. Meiänkieli fick ett uppsving, upphöjdes till minoritetsspråk. Bokens titel fick inte översättas till finska i Finland för censuren.

9 kommentarer:

Metronyx sa...

Minns vilken höjdarupplevelse "Vittula" var. Tänk så centrerad man är kring sin lokala kultur. Minns inte vilken blomsång det var som var helt obegriplig för barnen i Vittula...tro om det var "Blåsippan ute i backarna stå"- där det inte ens fanns den växten. Jag kände en ökad förståelse över hur olika kulturer kan vara även inom ett och samma land.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Metronyx, eller hur, det var mästerligt av Mikael Niemi, tänk så olika vi kan vara och ändå lika.

Joanna sa...

Tänk, det visste jag inte att den inte fick översättas. är det fortfarande så?

♥ Hanneles bokparadis sa...

Joanna, boken översattes, men omslaget var alldeles för fult språk för finnar...

Hannele sa...

P.S.
på engelska hette den bara Popular Music.

Joanna sa...

Det var väldigt vad de är finkänsliga finnarna:-)

♥ Hannele sa...

Joanna, lite förvånad blev jag också :)

Anonym sa...

Boken heter "Populäärimusiikkia Vittulanjänkältä" på finska. Altso vad menar ni..att boken fick inte översättas till finska?

♥ Hannele på Hisingen sa...

Anonym, så hette inte den första översättningen för 10 år sedan... har glömt den första titeln nu.