Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 januari 2014

Laga egen barnmat : nyttigt, gott

Laga barnmat : nyttigt, hemlagat, gott. Mat för barn mellan 6 och 18 månader av Lisa Barnes ger inspiration och råd hur man själv kan variera och göra egen barnmat. Lämpligt att starta med smakprover från 6 månaders ålder. Som farmor och mormor är jag också intresserad av att det blir bra för mina barnbarn. Mina egna barn fick varken burkmat eller välling (vilket ansågs av BVC det enda rätta på 1990-talet). Att barn inte ska ha gluten före 9 månaders ålder, gäller fortfarande. Lisa Barnes mixar också glutenfritt avorioris (arborioris), bovete, hirs. Själv använde jag vår elektriska kaffemalare och hade färdig pulver i glasburk, lätt att snabbt göra egen gröt och smaksätta med olika frukter. Potatis och majs är också glutenfritt. Bares ger många bra tips för nyttig smaksättning. Boken är delad för olika åldersgrupper. Lisa Barnes är snäll med sockret, men använder farinsocker till barnens scones, havrekakor, våfflor och cupcakes. Bra index om man söker speciellt födoämne.
Småbarn behöver fett, annars tar inte tarmen upp näringsämnen, till och med diarré kan uppstå av vuxnas "hälsomat". Bares föreslå att blanda bröstmjölk i babys mat. Man kan även använda lite vispgrädde som är ohomogeniserat, vilket småbarn tål lättare, även typ långfil är skonsamt för små magar (Bares varnar för opastöriserad mjölk, vilket är något annat och inte lämpligt). Innehållsförteckning på barnmatsburkar visar att många innehåller typ 7 % kött, ganska dyrt kilopris för vatten och förtjockningsmedel (majsstärkelse). 

Ibland är Lisa Barnes lite omständig, för det är inte svårt att laga både till sig själv och baby samtidigt, bara man utesluter salt. Hoppas många fler småbarnsföräldrar vågar laga egen mat till baby, för potatis på burk är inte hälsosammare än den man kokar själv.  Kanske lite för mycket pasta, olika grötar och hackat i boken. En 1-åring kan gnaga på en hel kycklingklubba. Boken ger inspiration när egna idéer tryter, bra för babyn att testa många olika rätter.

2 kommentarer:

Mrs E sa...

Jag har stått i kö på bibblan för den boken i snart ett halvår - något måste gått snett för jag har varit nummer 3 av 3 lika länge... Nu blev jag ju ännu mer sugen på att läsa den!

♥ farmor mormor Hannele sa...

Mrs E, låter som någon gillat boken alldeles för mycket... Flera borde våga laga egen barnmat, inte svårt och stor skillnad i pris.