Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 mars 2014

Vilka böcker tvingades jag läsa i skolan?

Kul fråga Helena ställer! Jag minns inte allt, jag var inte så förtjust i skolan heller, men Räddaren i nöden av J.D. Salinger var rolig. Resa med Charley av John Steinbeck tyckte jag var tråkig då. Lite osäker om vi läste Den gamle och havet av Ernest Hemingway, men inte roligare den. Konstigt nog gillade jag de gamla finska berättelserna, men vi hade väldigt trevlig lärare Helmi. Ändå var mina tankar då att om jag blir författare, får de inte läsa min bok i skolorna. Men detta var för ett halvt sekel sedan.
  
Självklart tvingades vi finska barn läsa Kalevala av Elias Lönnrot, som gjorde ett storartat arbete och samlade de gamla diktskatten till ett enhetligt verk typ 1849. Kalevala blev Finlands nationalepos. Jag var väl en av få elever i klassen som gillade den, tyckte om rytmen, orden. Den översatta har inte samma känsla.

12 kommentarer:

Ugglanoboken sa...

Roligt att läsa om dina erfarenheter! Jag läste faktiskt Kalevipoeg för ganska många år sedan, som om jag förstår saken rätt har ganska många likheter med Kalevala, fast det är Estlands nationalepos.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helena, kul att du läst den estniska! Många skapelseberättelser liknar varandra, fast i Kalevala kunde man bli gravid av lingon...

znogge sa...

Vi "tvingades" också att läsa många böcker men jag tyckte om dem flesta. Den genre som jag nog hade svårast för var när vi skulle läsa poesi och speciellt gamla dikter...

Metronyx sa...

Aha, min litterära fiende -"Den gamle och havet"...vi möts igen. Alltså seriöst, den enda Hemingway jag har läst för den avskräckte mig från hans verk. Killen kan ju vara bra men läsa under tvång, det är inte min grej. Jag läste den på orginalspråk i gymnasiet, så jag kan inte skylla på dålig översättning heller. När man är typ sjutton, då är man inte (läs jag) så inne på att hitta djupa teman som boken tar upp. För mig var det om en gubbe som fiskade. För konnessörer var det säkert om kampen om livet, eller nåt liknande. Jag har INGEN aning. Hoppas barn av i dag åtminstone får välja inom varje bok-era och inte tvingas till böcker som västerländsk kanon envist tror tillhör alla kulturer och tidsåldrar.

Hannele sa...

Znogge, lyrik är svårt...

Metronyx, idag läser man mycket mer varierande på skolan, olika genrer, även fantasy. Synd att vissa lärare väljer den tråkigaste boken av en författare. Röda rummet har förstört Strindberg för många, finns roligare av honom.

Anonym sa...

Minns inte att vi blev "tvingade" att läsa vissa böcker i någon större omfattning(började skolan 1960). Det enda jag kommer ihåg är att vi en gång blev tilldelade varsin författare som vi skulle skriva uppsats om!
Jag fick Ludvig Nordström - det var inte roligt, man skulle ju läsa minst en bok av författaren också!

MarieJ

♥ Hannele på Hisingen sa...

Marie J, ni blev tilldelad en författare men fick välja bok själva, alltid något. Idag kan det vara väldigt olika i skolor, det sägs att lärare själva läser väldigt lite böcker...

Mrs Calloway sa...

jag tror att jag hade gillat Kalevala även i yngre år

Anonym sa...

Läste faktiskt delar av Kalevala (på svenska) när jag gick på en finsk-svensk folkhögskola för många år sen!
Minns att jag tyckte om själva språkmelodin i den! Kanske skulle försöka mig på den igen!

MarieJ

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jo, vissa är lagda åt det hållet...

Marie J, precis, rytmen är fantastisk i Kalevala!

Caroline sa...

Ja det var ju en del böcker man tvingades igenom under sin skoltid. Trodde att jag nu skulle komma på några, men jag har nog förträngt titlarna...

Ha en fin kväll!

Hannele sa...

Caroline, en del förtränger man....