Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

04 november 2014

Teleny : eller Medaljens baksida

Teleny : eller Medaljens baksida ( (1893) av Oscar Wilde (1854-1900) har blivit översatt till svenska av Vertigo. Jag hittade Teleny på loppis på finska (översatt 1972). Ibland lite svårt hänga med för vi har inte han/hon, bara hän för båda könen i finska. Ibland förekom det två kvinnor tillsammans också, tror jag. Erotiska roman med inriktning på kärlek mellan män, men även mellan en man och kvinna. Eller med föremål. Förmodligen skrev inte Oscar Wilde ensam, men med fängelsestraff som hot ville ingen av kompisarna träda fram.
Teleny är inte bara erotisk kärlek och längtan, den tar upp motsättningar och fördomar, den kommenterar hycklande moral. Homosexualitet har alltid förekommit i historien, det har varit mer tillåtet bland kvinnor än män. Teleny är välskriven och innehåller olika genrer. René Teleny är en vacker konsertpianist och blir kär i den rike Camille Des Grieux som inte riktigt vet vad han vill. Camille är berättaren och Teleny visar honom runt Londons gayklubbar (fast man i boken har ändrat det till Paris).

Det fanns mycket hyckleri under den viktorianska tiden. Förmögna homosexuella engelsmän flydde landet, men ingen annan än Wilde åtalades.Oscar Wilde fick sitta i fängelse två år, detta försämrade hans hälsa och han dog alltför ung, sjuk och utfattig för hans böcker bojkottades, hans pjäser lades ned och tidningarna skrev skit om honom

4 kommentarer:

znogge sa...

Allt var verkligen inte bättre förr! I dag ser många på Wilde med helt andra ögon...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, tänk om Wilde fått behålla hälsan och fått leva längre...

Freja sa...

Ett viktigt historiskt dokument!

Hannele sa...

Freja, så kan man se det.