Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 april 2015

faktion inte min grej, tematrio

Faktion är inte min genre, jag vill gå direkt till källan, så mycket det går. Jag vill inte läsa Siri av Lena Einhorn utan jag vill läsa andra biografier om Strindbergs tre hustrur.
"Det känns alltid lite trixigt att läsa romaner om verkliga personer; hur mycket är "sant", vad är fiktion? Läst Blonde, som fått inspirera till veckans tema. Berätta om tre texter som blandar verkliga personer/händelser och fiktion!" vill Lyran i tematrio.

26 kommentarer:

Marie Eggimann sa...

Jag kan tycka det är riktigt underhållande med faktion, hade ingen aning det hette så. Lena Einhorn är himla bra författare.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Marie Eggimann, nytt ord för mej också... men jag vill alltid veta mer om personerna!

Monika (syrlig.se) sa...

Ligger någonting i det, men jag tror man får se det som olika saker. Det finns biografier, och det finns "faktion" som i grunden skall läsas som skönlitteratur.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Monika, jo, jag läser ju dessa böcker men söker mej ofta vidare...

Robert W sa...

Faktion är tydligen ett teleskopord!

Hannele sa...

Robert W, haha, nu har jag lärt mej det också :)

Boklysten sa...

Siri är jag faktiskt lite sugen på.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Boklysten, Siri har ju fått pris.

Mrs Calloway sa...

det roliga med faktion är ju just att man söker sig vidare, tycker jag, som gärna läser faktion

Helena Andersson sa...

Jag gillar verkligen faktion. Visst måste man ta innehållet med en nypa salt, men inget annat kan få mig att verkligen uppleva hur dessa personer kan ha upplevt sin tillvaro. Siri fanns i min trio också!

Musikanta sa...

Är det du som hittat på uttrycket "faktion". Utmärkt för genren tycker jag. Jag läser gärna sådana böcker - har läst både Siri, Blekingegatan 31 och Blonde. Man lär sig ändå något lite mer om personerna i alla fall, i synnerhet som jag inte skulle komma på idén att läsa en ren fackbok om dessa. Jag tycker också att LE är en duktig författare liksom Joyce Carol Oates.
Ingrid

Hannele sa...

Mrs Calloway, jag förstår inte riktigt skillnaden mellan faktion och biografin...

Helena Andersson, kanske är det så att jag inte gillar författarens tolkning av tillvaron.

Ingrid, nej, inte min uppfinning... men jak kan ibland tänka mej läsa en faktabok också, om nu sådana finns, författaren lägger ju till sin egen tolkning.

Veiken sa...

Jag blir ibland mycket skeptisk när jag läser biografier. Det liksom lyser igenom att man kryddar verkligheten lite och dramatiserar. Allt för att bli lite intressantare och sälja mera. Pengar i fickan alltså!;)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Veiken, tänker du inte på memoarer...?

Sanna sa...

Det är klurigt med romaniserade biografier - det är ett slirande på sanningen, som du säger! Författaren tar sig mer friheter att tolka och hitta på. Men det kan ju vara intressant läsning ändå förstås.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Sanna, kul läsning kan det absolut vara!

Lena sa...

Det som är intressant med den här typen av litteratur är att det ofta blir att man läser lite mer fakta om personer eller händelser som nämns i böckerna eftersom man blir så intresserad.

Monika sa...

Rent generellt så gillat jag inte faktion, jag vill veta vad som är sant och vad som är påhittat :)

Hannele sa...

Lena, ofta vill jag gå till fakta direkt...

Monika, samma här!

Åsa C sa...

Själv är jag riktigt nyfiken på Lena Einhorns Siri, men har inget emot själva faktakällorna heller förstås!

Helen Midnattstankar sa...

Visst kan det vara lite klurigt det där med biografier, jag gillar denna formen av biografier där man blandar fakta med fiktion. Rena biografier har absolut också sitt värde.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Åsa C, jag vill ofta killa fakta :)

Helen, jag vill veta vad som är sant...

Helena sa...

Jag kan tycka om faction, men jag skulle önska att det var obligatoriskt att ha en sida eller två där det står vad som är sant och vad som är gissningar.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helena, precis! av Lena Einhorn har lagt ut längst bak i Siri en riktigt fin källförteckning.

Anna/notonmusic sa...

Föredrar också biografier om jag får välja (som katten i reklamen)

♥ Hannele på Hisingen sa...

Anna, den har jag inte sett...