Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 januari 2016

Hett i hyllan #1 dolda skatter

Monika tror att hon inte är ensam om att ha en del böcker i hyllan som stått där i evinnerliga tider. Är det inte dags att de där, halvt, bortglömda böckerna får ta lite plats och synas? Jo, det tycker Monika. Verkligen. Därför kommer de, en efter en, att dyka upp här varje torsdag under rubriken Hett i hyllan. Lite lagom tvetydigt, eller hur? Vad har du för dolda skatter i hyllan?
På bokrea för ett par år sedan hittade jag en tunn bok Varför får Heidenstam inte vara den han är? En filippik av Per Gedin (filippik betyder "skarpt personligt angrepp"). Efter detta fynd har jag hittat mer om och av Verner von Heidenstam (1859-1940), som jag har avsikt att läsa. En kontroversiell diktare vars person, moral och ideologi ifrågasätts. Heidenstam och Strindberg var inte kompisar, deras åsikter gick isär bland annat om krigarkungen Karl XII. Man blir ju nyfiken på historia och dessa herrars dåtida syn på på saker och ting.

13 kommentarer:

Monika sa...

Kul att du vill vara med! Och nu har jag lärt mig ett nytt ord också :)

♥ Hanneles bibliotek sa...

Monika, nytt för mej också :)

znogge sa...

Det enda jag inte har läst här hemma är Husses science fiction men det får vara för mig. En genre som jag inte läser!

Anonym sa...

Då får vi se vad det blir!
Ha en trevlig helg!

♥ Hanneles bibliotek sa...

Znogge, science fiction är kul i lagom portioner.

Lena i Wales, det finns en hel del udda fynd i min bokhylla :)
Ha det gott!

Kerstin sa...

Intressant, kanske borde läsa den då jag har planer på att läsa Älskade Verner, en romantisk biografi om Heidenstam av Karin Österling.Hittade den hos mamma :-). Kan nog bli ett besök på Övralid till sommaren också.

♥ Hanneles bibliotek sa...

Kerstin, besök i författarhem är kul och intressant!

Christina Karlsson sa...

Ja, nog finns det en hel del i bokhyllorna....

Ha en fin fortsatt helg!
Kram

♥ Hanneles bibliotek sa...

Christina Karlsson, en skatt att hitta oläst i bokhyllan...
Tack det samma!

Mrs Calloway sa...

har besökt Övralid. där är så fint. heidenstam var ju inte ointresserad av hur det såg ut omkring honom. läste Folke Filbyter och Folkungaträdet när jag var rättså ung och hans lyrik gillar jag. naturligtvis finns det saker en kan invända mot.

♥ Hanneles bibliotek sa...

Mrs Calloway, tiderna förändras ju, allt kan inte vara bra.

Klimakteriehäxan sa...

Den serien skulle jag kunna göra i MÅNGA avsnitt. Men rubriken? Det är väl just det de inte är de där böckerna, även om de kallas hyllvärmare???

Hannele på Hisingen sa...

Klimakteriehäxan, själv använder jag inte ordet hyllvärmare... föe mwj är olästa böcker en skatt.