Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

30 juni 2018

Tyskland - kulturell VM-spaning

Det finns mycket bra tysk litteratur, både klassiker  och nytt.

En irländsk dagbok av Markus Feldenkirchen berättar om tyske Benjamin som reser till Irland med sin klass 1989, tillsammans med en lärare som älskar Irland och de har läst Irländsk dagbok av Heinrich Böll tillsammans med eleverna. Tyskland och Irland var delade båda två, under deras resa föll Berlinmuren. Boken jämför länderna under tjugo års tid. Intressant att läsa hur tyskarna tänkte om händelserna. Nu är Benjamin vuxen, rik bankman och fått ett brev från Irland som han inte vågar öppna.
Benjamin blev kär i jämnårig Victoria, båda är katoliker men i Irland är det mer strängt, hennes far tillät inte henne träffa andra ungdomar. Benjamin måste åka tillbaka till Tyskland.

Stefan Zweig, en i Tyskland förbjuden österrikisk författare. Filmen The Grand Budapest Hotel efter Zweigs bok Världen av igår - En europés minnen (1939) som berättar om Zweigs kompisar Rainer Maria Rilke, James Joyce och Sigmund Freud. Det är för 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz befriades av Röda armén. Skamligt att judarna i Sverige känner sig otrygga ännu.
Tyskland är inte med längre, enligt O vill få tips om tysk kultur!

2 kommentarer:

enligt O sa...

En irländsk dagbok låter bra. Tack för tipsen!

Hanneles bokparadis sa...

enligt O, intressant och trevlig läsning.