Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

09 augusti 2012

Major Pettigrews sista chans

Major Pettigrews sista chans av Helen Simonsos berättar om kärlek i vuxen ålder mellan en änkling och en affärsinnehavare. Både Major Pettigrew och Mrs Ali älskar böcker och speciellt Rudyard Kiplings (1865-1936) romaner och lyrik. Kanske inte helt självklart eftersom Mrs Ali uppfattas som pakistansk inföding och majorens far kämpade för det brittiska imperiet. Men Mrs Ali är storsint ironisk och slarvig med den filosofiska hållningen, Kilpling skrev ju 39 böcker och Mrs Ali vill helst bara analysera hans prosa. Hon föddes och växte upp i Cambridge,  i ett bibliotek med tusen böcker. Majoren läser ungefär en bok i veckan. De två är olika men varför måste man vara lika?
Major Pettigrews vuxne son vill slänga ut hans bokhyllor och få plats för en stor tv, skära ner på hans boksamling och modernisera vardagsrummet. Vuxna barn ska inte tro att barndomshem är öppet för dem under dygnets alla timmar. Varken Major Pettigrew eller Mrs Ali gillar den yngre generationens uppsikt över deras liv, de drömmer om att rymma till en stuga på hemlig ort med rum fyllt av böcker.

9 kommentarer:

Znogge sa...

Låter som en läsvärd bok! Tack för tipset.

Znogge sa...

Så där ja. Reserverad på bibblan men med köplats 7. Men det gör inte så mycket. Hösten är lång!

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Znogge, precis :) Mycket läsvärd bok, värt en omläsning också, men jag är ju anglofil...

Läst, sett & hört sa...

könummer 5 för min del!

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Mrs C, jag fick också köa, värt det!

mimmimarie sa...

Roligt att du oxo tyckte om den.

Hannele på Hisingen ♥ sa...

Mimmimarie, vill nästan läsa om den...

Josefin sa...

Gillar dina bilder på böcker. Det ser ut som att den svävar!

♥ Hannele sa...

Josefin, det gör den också ;)