Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

15 maj 2014

En fördämning mot Stilla havet av Marguerite Duras

En fördämning mot Stilla havet av Marguerite Duras (1914-1996) är delvis självbiografisk. Duras mor blev änka med små barn och köpte en bit land som mestadels var översvämmad, platsen är bakgrund till denna roman. De halvvuxna barnen, Suzanne 16 och Joseph 20, lever fattigt i franska Indokina, de färgade är ännu fattigare. Modern planterar frenetiskt snabbväxande bananer i jordlotten, där fördämningar rasar.
Vad ska modern göra med ringen som herr Jo har gett till Suzanne? Modern slår sin dotter och liknar Gollum i Sagan om ringen. En ring som är värd mer än deras bungalow, en ring som skulle kunna förändra allt, ifall Joseph lyckas sälja den. Senare dyker upp fyrtioårig Burner som säger till Suzanne att han söker en ung artonårig fransyska, som han kan modellera och göra till ljuvlig liten prydnad. Jean Agosti har inte avsikt att gifta sig med henne men fortsätter att komma. Kan Suzanne få styrka att styra sitt eget liv?

4 kommentarer:

znogge sa...

Den hamnar på min lista! Tack för tipset. Brukar hinna många böcker under semestern...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, trevlig läsning!

Freja sa...

Det låter som en intressant och dramatisk bok!

Hannele sa...

Freja, det kan man säga!