Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

21 mars 2017

Noveller av Sylvia Plath

"Harold blev synnerligen imponerad. "Vad drömde du i natt?" frågade han. Han lät nästan förkrossad. Sanningen att säga var han så upptagen av sitt eget drömliv att han faktiskt aldrig hade tänkt på att lyssna på sin hustru och ta reda på hennes drömmar. Han såg på hennes söta, bekymrade ansikte med förnyat intresse och kanske för första gången sedan de gifte sig lade han märke till att Agnes utgjorde en utomordentligt tilltalande syn på andra sidan frukostbordet." (sid 50)
Maken Ted Hughes har skrivit förordet till Sylvia Plaths novellsamling. De var gifta ett par år innan hon tog livet av sig. Novellen Önskelådan berättar om det unga paret där maken Harold gärna vill lyssna till sin fru Agnes drömmar, men hon drömmer inte längre. Harold läser E.T.A. Hoffman, Kafka, astrologiska tidskrifter och drömmer om William Blake och om amerikanska poeter.

"Om hon läste fick hon huvudet fullt med bilder. Gripen av en sorts glupsk hysteri forsade hon igenom romaner, damtidningar, dagstidningar och till och med de kåserande avsnitten i Hemmets kokbok. Hon läste resebroschyrer, garantisedlar till hushållsapparater, postorderkataloger från Sears & Roebuck, anvisningar på tvättpulverpaketen, reklamtexterna på skivomslag - vad som helst för att undvika att ställas inför det tomrum i huvudet som Harold hade gjort henne så plågsamt medveten om." (sid 51)
33. Läs en sorglig novell där en hemlighet spelar en stor roll i Ugglans novellutmaning.

4 kommentarer:

znogge sa...

Viktigt att ta sig tid att lyssna på sin äkta hälft också. Att ha intresset...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, absolut!

Koko sa...

Sådär läser jag också. Det är en obehaglig känsla att tänka på det som ett behov av att fylla ett tomrum...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Koko, inte ofta jag tänker så nu...