Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

10 mars 2017

Sigrid Undset - Nobelpris 1928

Sigrid Undset (1882-1949) fick nobelpris i litteratur 1928, jag har tidigare läst romantrilogin om Kristin Lavransdatter, en kärlekshistoria på 1300-talet, innehåller en del gamla ord, liten ordlista finns i de nya böckerna. Trilogin har blivit nyöversatt av Gun-Britt Sundström, men de gamla böckerna är lika välgjorda, trots att de fyller 70 år. Undset har skrivit även annat än medeltids-romaner, totalt 36 böcker, hon anses vara den norska nyrealismens största författare. Hon konverterade till katolicismen. Undset var anglofil, flydde till Sverige och var kompis med Alice Lyttkens.
Inlägg i Kokos utmaning att läsa alla fjorton kvinnliga Nobelpristagare i litteratur.
Sigrid Undset (1882-1949) Norge 1928

8 kommentarer:

Jokke sa...

Jag har också läst trilogin om 'Kristiina Lauritsandotter' och Undsets Sankt Harvards liv, dod og jaernteg, Harvar on Oslon suojelupyhimys, ja tarina on historiallinen. I samma bok finns också berättelse om Viga-Ljot och Vigdis.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Jokke, visst är det en fantastisk kärlekshistoria!

Margit sa...

Jag har läst Ida Elisabet av Undset, två gånger. Tycker mycket om den.

♥ Hanneles bokparadis sa...

Margit, Undset har varit väldigt produktiv, jag vill läsa mer av henne.

Koko sa...

Jag har aldrig läst Kristin Lavrandsatter, men har förstått att den är mycket speciell. Misstänker dock att jag kommer att läsa något lite kortare till utmaningen. Eller så provar jag den första... :-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Koko, ska man läsa alla tre delarna, så är det ganska mastigt :)

Helena Andersson sa...

Kristin Lavransdotter vill jag verkligen läsa nån dag!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Helena, mäktig kvinnohistoria!