Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

22 maj 2017

Dammsamlare av Raymond Carver

"Rilke bodde på det ena slottet efter det andra, i hela sitt vuxna liv, Mecenater, sa han med hög röst över dammsugarens brummande. Han åkte sällan bil, han föredrog tåg. Och tänk bara på Voltaire och madame Châteletpå Cirey? Hans dödsmask. Vilken fridfullhet. Han lyfte högra handen som om han tänkte säga emot. Nej, nej, det är inte riktigt rätt. Säg ingenting. Fast vem vet?" (sid 116)
Där jag ringer ifrån av Raymond Carver innehåller noveller, New York Times utsåg denna till en av de bästa skönlitterära böcker. Dammsamlare handlar om den arbetslöse mannen som ligger på soffan och väntar på att brevbäraren ska komma med brev från arbetsförmedlingen, när en envis försäljare knackar på. Motvilligt släpps han in och han får packa upp sin väska och demonstrera, inte vill han ha kaffe heller. Brevbäraren kommer, men vem bor där egentligen?

38. Läs en novell som har något som kan flyga i titelni Ugglans novellutmaning.

7 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag har läst en del Carver - noveller. hustrun var inte så dålig hon heller

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, gillar verkligen dessa noveller!

znogge sa...

Låter spännande!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, väldigt många bra noveller!

KaJsaLisa sa...

Kunna bygga en story på små händelser är duktigt.

Helena Andersson sa...

Har nog aldrig läst nåt av Carver faktiskt, men det går ju att ändra på :-)

♥ Hanneles bokparadis sa...

KajsaLisa, precis!

Helena, ny bekantskap för mej men jag gillar Carver.