Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 juni 2018

Kvällar i Kavalla av Susanne Ringell

  "Än är det alldeles tyst. 
   Klockan sju börjar den lilla fyren vid inloppet till hamnen att blinka, två tätt på varandra följande röda ljussignaler, därefter fem sekunders uppehåll och så ånyo. Och så ånyo. Det är fullbordat, det är mörkt." (sid 662)
Kvällar i Kavalla av Susanne Ringell finns i Svenska noveller : från Almqvist till Stoor och hämtad ur samlingen Vattnen (2010). Novellen handlar om en kväll i Kavála i Grekland, ett land där jag aldrig varit - men min mor trivdes bra i värmen.

"Vid ett vickande bord för sig sitter en ensam man med ett mjölaktigt glas ouzo framför sig. Han har blå ögon, det är blå timman som har djupnat i hans blick. Det är förgätmigejen som genomsyrar varje cell. Han är en av de sista av sitt slag, han är en folkspillra. Han är bulgar men inte bulgar. Han är turk men inte turk. Han är grek och traker, rom och makedonier men ingenting av detta, han är pomak. Han är turkis muslim som talar muslimska. I Turkiet är han ett skällsord. I övriga världen är han just ingenting, han finns inte." (sid 663)

9. Läs en novell som utspelar sig i ett land du ännu inte besökt.
jag deltar i Ugglans novellutmaning Novell III.

8 kommentarer:

Mösstanten sa...

Tankeväckande så här på nationaldagen. Trevlig nationaldag!

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, en liten kort novell som väcker många tankar,
önskar detsamma!

znogge sa...

Det lät som en tankeväckande novell en dag som denna. För övrigt är Grekland ett land som tilltala mig.

Trevlig nationaldag!

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, önskar dig detsamma!

Ugglanoboken sa...

Ännu en intressant novell från den där samlingen! :-)

Hanneles bokparadis sa...

Helena, en fantastisk samling noveller.

Paula sa...

Den novellsamlingen vore något för mig, känner mig ofta ensam i att gilla noveller, läser aldrig tidningsnoveller, men det var de som inspirerade mig när jag var barn och tonåring. När jag skrev uppsatser i skolan fick jag dåliga betyg för läraren skrev: du skriver inte uppsats, du skriver novell!

Hanneles bokparadis sa...

Paula, vilken tråkig lärare! 🙁