Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

26 mars 2020

Frånvaron : en saga av Peter Handke

"Tåg, flygplan och fartyg är i normal trafik. Samtliga passövergångar är öppna. Räddningspatrullerna har återvänt oskadda. Även de som sist anmälts saknade befinner sig väl. I huvudstäderna råder lugn, och från ingen landsända föreligger rapporter om elavbrott eller telefonstörningar. Det råder varken matbrist eller risk för epidemier. De insatta åtgärderna har visat sig effektiva. Då en upprepning för närvarande inte är sannolik, räknar man tills vidare inte med särskilda åtgärder. I vädret har ett visst lugn inträtt..." (sid 111)
Frånvaron : en saga (1989)  av Peter Handke berättar om fyra personer som inte känner varandra: den Gamle, Kvinnan, Soldaten och Spelaren som tillsammans vandrar och reser genom stad och land, över berg och genom dalar. På väg bort från sig själva i ett konturlöst och väglöst landskap. På väg hem till något, till staden bortom ödemarken. En dag är den Gamle försvunnen, men de tre övriga följer den karta han lämnat kvar och den väg han stakat ut. Drömmen är att hitta honom. "En modern saga som skildrar det existentiella sökandet och försöker tyda tillvarons mening med symboler och mytiska chiffer."

"Tomheten här lovar dig ingenting längre, tystnaden här förkunnar dig ingenting längre, ditt gående här har ingen verkan längre, närvaron här, som du en gång, så ren tycktes den dig, upplevde som ett enda ljust spann, grumlas för dig mellan stegen som överallt. Även här i landet har tomt blivit tomt, dött dött, det förflutna oåterkalleligt, och ingenting finns längre att föra vidare. Du borde ha stannat ensam, på ditt rum. Bort från solen, gardinen för, artificiellt ljus på, öronlappsfåtölj, tv, stanna inom ramen, ingen avvikelse mer, titta rakt fram, inte snegla åt någons skriftbild mer, inga blickar bakåt mer mot de mörka hörnen av rummat, ingen vändpunkt mer, ingen bön mer, inget eget ord mer, bara tystnaden, utan dig." (sid 120) Översättning: Margaretha Holmqvist.

11 kommentarer:

femfemman sa...

Inser att det kvalificerar mig till en läsare av lägre rang, men just den typen av texter kommer jag inte igenom. Beundrar er som har förmågan...eller kanske handlar det mest om träning. // Anna-Lena

Hanneles bokparadis sa...

Anna-Lena, nyfikenhet, träning och intresse för olika sorters rexter.

Mösstanten sa...

Kan inte hjälpa att jag tänker mycket på dagens situation när jag läser det här.

Hanneles bokparadis sa...

Mösstanten, det var precis det jag gjorde också.

Znogge sa...

En bok med ett innehåll som helt klart ligger i tiden.

Klimakteriehäxan sa...

Har noll sug efter Handke.

Hanneles bokparadis sa...

Znogge, precis, passar verkligen i tiden.

Klimakteriehäxan, en läsvärd författare.

Jokke sa...

Jag läste Barnberättelse av Handke (pä svenska) och Der Grosse Fall på finska. Handkes stil är ganska svårt att läsa.

Hanneles bokparadis sa...

Jokke, Handke skriver väldigt långa meningar.

Hanna / Rak i ryggen sa...

Poetiskt. Blir nästan sugen på att läsa men känner mig kluven till författaren.

Hanneles bokparadis sa...

Hanna, det har varit väldig hetsjakt på honom.