Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

06 juli 2010

Tre starka finska kvinnor

Underbart att få höra professor Ebba Witt-Brattströms berätta om sin bok om Edith Södergrans liv, om den Nya Kvinnans Jag. Även dagens unga kvinnor behöver få åter sin egen kropp. Böckerna finns på biblioteket.Professor Merete Mazzarella gjorde jämförelser med 70-tals feminister, som inte riktigt förstod villkoren på kvinnors liv för 200 år sedan. Fredrika Runeberg-Tengströms liv innehöll kvinnlig passiv agressivitet. Hon var modern för sin tid, ändå vill inte många läsa hennes böcker idag.Fil.dokt Anna Möller-Sibelius avslutade en intressant dag med att berätta om sin avhandling om Solveig von Schoultz poesi. Hennes avhandling behandlar Solveigs identitet, moderskap och arbete, livets ögonblick.

4 kommentarer:

Ingrid sa...

Åh.. Merete Mazzarella- jag hade väldigt gärna lyssnat på henne- hon är en av mina stora författar-favoriter. Vilken fantastisk kväll det måste ha varit!

Maria sa...

Hyvin kiinnostavat "tärpit"Hannele!Kiitos!

Hannele sa...

Maria, kiva heitä kuunnellakin, aina oppii jotain.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Ingrid, Merete Mazzarella är ny bekanstskap för mej. Ibland är man bortskämd med vilka fina författare man får lyssna på i Göteborg.