Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

26 maj 2012

Mina författare på D

Emily Dickinson (1830-1886) hade en tyrannisk far, men hon fick studera och
skrev över tusen dikter i hemlighet, som hennes syster publicerade efter hennes död.
Charles Dickens (1812-1870) firas stort i England, till jul plockar jag fram hans böcker. Dickens arbetslösa far satt i fängelse för obetalda skulder. Familjen följde med till fängelset, utom den unga Dickens som arbetade på fabrik. Han fick senare gå i skola och fick kontorsarbete. Bibliotek var Dickens läroanstalt. Han fick tio barn men skilde sig. Dickens reste runt i landet som reporter, han var mycket produktiv och skrev mycket om sociala orättvisor. Den självbiografiska Lysande utsikter ska man läsa.

6 kommentarer:

Läst, sett & hört sa...

så passande omgivning för Emily Dickinson, Hannele!
Dickens vore värd lite mera uppmärksamhet i Sverige, tycker jag.
det var så trevligt när det gick en Dickens-serie i TV under julen.

♥ Hannele på Hisingen sa...

Mrs C, ingen jul utan Dickens, jag har köpt egen DVD som jag han se hela december :)

Ingrid sa...

Instämmer med Mrs C. Dickens förtjänar mycket mera uppmärksamhet här i Sverige-så tack för det Hannele. Åh tänk- barndomens jular då man ofta fick se "David Copperfield" i den gamla svartvita versionen på TV....

♥ Hannele sa...

Ingrid, mysigt med svartvitt :)

Läst, sett & hört sa...

bra idé, Hannele! jag köper naturligtvis egen DVD! pilutta svt!

♥ Hannele på Hisingen sa...

Mrs C, man kan göra fina fynd i mataffären :)