Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

Leta i den här bloggen:

25 februari 2024

Kärlekshypotesen av Ali Hazelwood

Kärlekshypotesen (The Love Hypothesis 2023) av Ali Hazelwood, som är professor i neurovetenskap. Hennes debutroman Kärlekshypotesen blev en New York Times bestseller och en TikTok-sensation. Modernista.

Doktoranden Olive Smith tror inte på långvariga romantiska förhållanden. Det gör däremot hennes bästa kompis Anh, som har förälskat sig i Olives ex men vägrar dejta honom av hänsyn till väninnan.
    Olive, som mer än någonting annat vill se sin bästa vän lycklig, ljuger och säger att hon redan har ett nytt förhållande på gång. När Anh inte tror henne känner sig Olive – som den vetenskapskvinna hon är – tvingad att tillhandahålla bevis, och kysser därför första bästa kille som går förbi...
    Killen råkar vara Adam Carlsen – en ung, framgångsrik professor, men också ett ökänt kräk. Till Olives stora förvåning spelar Adam med och låtsas vara hennes pojkvän. Men inte nog med det, när hon hamnar i trubbel under en vetenskaplig konferens kommer Adam till hennes undsättning.
    Plötsligt är Olives lilla experiment farligt nära att självantända, vilket tvingar henne att sätta sitt eget hjärta under lupp och omvärdera sin hypotes om kärleken.

    "Vad sa du till henne?" frågade hon och försökte bortse från Adam Carlsens röst. »Flickan som sprang ut gråtande?"
    Det tog honom ett ögonblick att minnas att det för mindre än sextio sekunder sedan hade funnits någon annan på kontoret – någon som han tydligen fått att gråta. "Jag gav bara synpunkter på något hon skrivit." 
     Olive nickade och sände ett tyst tack till alla gudar att han inte var hennes handledare och aldrig skulle bli det innan hon såg sig omkring i rummet. Naturligtvis hade han ett hörnkontor. Två fönster som tillsammans måste utgöra typ sjuttiotusen kvadratmeter glas. Och så mycket ljus! Det skulle ha räckt för att bota tjugo personer från vinterdepression. Det verkade rimligt – med tanke på hans prestige och alla stipendiepengar han drog in – att han skulle bli tilldelad ett fint kontor.
(sid 58) Fler smakbitar: HÄR.

14 kommentarer:

Bokdivisionen sa...

Trots att jag inte har TikTok så ser man ju ofta de här hypade böckerna eftersom hypen spiller över på andra sociala medier, skyltfönster osv. Just denna hade jag dock inte koll på.

Lotten sa...

Den här läste jag på engelska innan den blev så hypad. Tyckte den var ganska bra, även om det var vissa saker jag hade problem med.

Znogge sa...

Tack för smakbiten. Tik Tok har jag inte så denna har jag inte hört talas om. Låter i och för sig inte helt fel.

Hanneles bokparadis sa...

Ganska ny fin bok för vuxna.

Paula sa...

Det här lät som en tonårsbok, och jag känner mig gammal..

Monika sa...

Tycker jag har sett de här böckerna precis överallt, men jag har än så länge inte känt mig sugen på att läsa dem.

astridterese sa...

Jeg har ikke lest noe av denne forfatteren. Men, jeg bestilte akkurat Bride av henne til fantasyavdelingen. Den handler om et kjærlighetsforhold mellom en vampyr og en varulv. Så den er en romantasy. Jeg har ikke kjøpt den sjangeren før, så jeg er spent på om den får utlan :-)
Ha en riktig fin søndag!

femfemman sa...

Tik tok hade jag en vecka. Sen avinstallerade jag den appen. Men boken kan jag tänka mig att läsa. God eftermiddag!

Hanneles bokparadis sa...

vet inte om jag är för gammal för TikTok, ska fråga tonåringen 🙂

Mrs Calloway sa...

bra idé. ska också fråga barnbarnen. omslaget lockat inte, men kanske professor i neurovetenskap. kände inte till boken. tack för smakebiten!

Sara Pepparkaka sa...

Håller just på med Schack matt av samma författare som ljudbok. Jag gillar hennes böcker!

Hanneles bokparadis sa...

Ali Hazelwood är absolut läsvärd.

Cinnamon sa...

Försökte läsa den här men gillade inte den alls tyvärr. Hoppas du gör det!
Tack för smakbiten!

Hanneles bokparadis sa...

Cinnamon, jag tycker intressant tema 🙂