Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

16 juni 2016

The Garden Party

Slutspurt i Ugglans novellutmaning: HÄR. Många av novellerna kunde jag ha använt flera gånger, på olika sätt, men har valt på detta sätt.

11. Läs en novell som är den sista i en novellsamling:
Isabells monolog när hon ser hur det regnar i Macondo - sista i novellsamlingen Tre sömngångares smärta och andra berättelser av Gabriel Garcia Marquez,berättar om den gravida Isabell som efter en lång torrperiod får uppleva våldsam störtregn under flera dagar. "Vi fick veta att kyrkan var översvämmad och att det allmänt väntades att att den skulle störta samman."

12. Läs en novell på engelska:
The Garden Party av Katherine Mansfield (1888-1923) är trots namnet en sorglig novell om flickan i det fina huset som vill besöka arbetarna i den lilla stugan, men möts av dödsbud. Mansfield var modernist och kompis med Virginia Woolf.

15. Läs en novell som är skriven på 1950-talet:
Att bo i by (1958) av Kerstin Johannson hittade jag i boken Modersmålet som innehåller massa berättelser för skolan i olika genrer. Att bo i byn lästes i radio och handlar om att  bo i byn kan vara lika roligt som att bo i staden: "Bybon behöver inte ha några fritidsproblem, Det är mycket som kräver hans engagemang. En mycket hög procent av byborna blir indragna i föreningsliv och klubbverksamhet, och att väldigt många blir aktiva.

17. Läs en novell som utspelar sig på havet:
Däcklasten rör sig av Toivo Pekkanen hittade jag också i boken Modersmålet. En berättelse om den unge Pekka som under stormen försöker surra fast den rörliga däcklasten, men hans ben går av under fall. Kaptenen lägger om benet med stödskenor. Pekkas karriär som sjöman blir kort, han måste sätta sig i land. "Fatalism är en grundegenskap hos ödemarksfinnen: Gud har så velat. Större krafter än människan själv styr människors öden. Säden på de frostömma åkrarna hann mogna bara de år, då Gud tillstadde det."

19. Läs en novell på danska eller norska:
Et Dukkehjem (1879) av norske författaren Henrik Ibsen handlar om den icke lyckliga hemmet, hustru Nora lämnar ju det. Pjäsen ska läsas tillsammans med August Strindbergs satiriska novell Giftas (1884) som till och med åtalades för hädelse.
Helmer: Men du er min hustru, både som du er, og som du blir.
Nora: Hør, Torvald; - når en hustru forlater sin manns hus, således som jeg nu gjør, så har jeg hørt at han efter loven er løst fra alle forpliktelser imot henne. Jeg løser deg iallfall fra enhver forpliktelse. Du skal ikke føle deg bundet ved noe, like så litt som jeg vil være det. Der må være full frihet på begge sider. Se her har du din ring tilbake. Gi meg min.


22. Läs en novell med något kallt i titeln:
Loka källa av Carl von Linné (1707-1778) ur Brunnsliv. Linné beskriver: "Men Loka källa är av hel annan art och äger varken smak, lukt, hinna eller ockra, har alltså helt annan kraft; ty den corroborerar icke, diluerar mer och relaxerar mera, gör alltså god effekt uti slag, gikt och värk, samt vad som helst förorsakas av skarphet i blodet."

26. Läs en novell vars titel innehåller ett verb:
Det mörknar över vägen av Hjalmar Söderberg ur samlingen Sekelskiftet, våndan av att vara ung, fattig och osäker: "Sällan hade jag pengar. Jag skrev de uslaste vers som någonsin skrivits i de sämsta tidningar som fanns. Jag sålde min vinteröverrock. Jag pantade min frack. Jag sålde mina böcker, de få jag ägde. Jag kunde ha sålt min själ."

28. Läs en novell som handlar om syskon:
Dockskåpet
av Katherine Mansfield ur Svarta madonnan : 29 västerländska noveller handlar om syskonen Burnells. "Det var den enda skolan på flera kilometers omkrets. Följden var den att alla barn i trakten - domarens små flickor, doktorns döttrar, handlarnas barn och mjölkutkörarens ungar - måste gå i samma skola som en massa ouppfostrade, förskräckliga pojkar också. Men gränsen måste ju dras nånstans. Den drogs vid flickorna Kelvey. Många av barnen, däribland flickorna Burnell, var förbjudna att ens tala med dem."

30. Läs en novell av en japansk författare:
Den lycklige kemtvättsägaren av Haruki Murakami ur Fågeln som vrider upp världen är egentligen en roman med en röd tråd, Murakami skriver väldigt detaljrikt, med en hel del tidsmarkörer. Jag läser ur ett kapitel: "Är det verkligen möjligt att någon som hett älskar Albert Ayler, Don Cherry och Cecil Taylor kan tänka sig att bli ägare till en tvättinrättning i ett köpcentrum? tänkte jag plötsligt. Jo, kanske var det så. Men en sådan person kunde väl ändå inte bli någon särskilt lycklig ägare till en kemtvätt?"

31. Läs en novell som utspelar sig i skogen:
Skog av Tove Jansson ur Resa med lätt bagage. "På den tiden gick det bara kostigar genom skogen och den var så stor att bärplockare tappade bort sig och inte hittade hem på flera dar. Vi vågade oss inte in längre än en liten bit, stod och lyssnade på tystnaden ett tag och sprang tillbaka. Matti var värst rädd men han hade ju inte ens fyllt sex."

39. Läs en novell av en finländsk författare:
Kalevalan tyttäret av Kaari Utrio som skriver historiska romaner, har skrivit en bok om finska kvinnors historia, kanske inte riktigt noveller, men jag väljer ett kapitel om unga kvinnor i väveri och spinneri inom textilindustrin, där det fanns hierarki mellan flickorna: "Miina on vakavaluontoinen tyttö, forssalaisten sanonnan mukaan rinskooli, joka piti itseään muita parempana: luki ja mietiskeli, ei osallistunut toisten remuamiseen."

Mina 31 lästa noveller: HÄR:
 
1 Läs en novell av en fransk författare : Ett enkelt hjärta av Gustave Flaubert.
2. Läs en novell där ett hus spelar en stor roll:
Huset Ushers undergång av Edgar Allan Poe
3. Läs en novell med en siffra i titeln: Ett halvt ark papper av August Strindberg.

4. Läs en novell som är utgiven 2015: Irakisk Kristus av Hassan Blasim.
5. Läs en novell som utspelar sig i Afrika: Kärlek X21 : afrikanska noveller.
6. Läs en novell som har namnet på en stad i titeln Buss 171 mellan Malmö-Lund av Henrik Johansson.
7. Läs en novell som har deckartema: Par i brott av Agatha Christie
8. Läs en novell som är skriven på 1800-talet: Vampyren av Viktor Rydberg.
9. Läs en vintrig novell: Spår i snön av Jonas Karlsson.
10. Läs en novell som handlar om ett djur: Sagan om hästen (1740) av Olof von Dalin.  
11. Läs en novell som är den sista i en novellsamling: Isabells monolog av Gabriel Garcia Marquez.
12. Läs en novell på engelska: The Garden Party av Katherine Mansfield.
13. Läs en skräcknovell: Guldbaggen av Edgar Allan Poe.
14. Läs en novell med jultema: A Child's Christmas in Wales av Dylan Thomas
15. Läs en novell som är skriven på 1950-talet: Att bo i by av Kerstin Johannson.
16. Läs en novell vars titel börjar på s: Solnedgång av Gustave Flaubert
17. Läs en novell som utspelar sig på havet: Däcklasten rör sig av Toivo Pekkanen. 
18. Läs en novell av en augustprisvinnare: Se blomman av Kerstin Ekman.
19. Läs en novell på danska eller norska: Et Dukkehjem av Henrik Ibsen.
20.
Läs en novell med kärlekstema, Älskaren av Stina Stoor.
21. Läs en novell som har ett personnamn i titeln: Majas morsas kompis sambo av Katarina Kieri.
22. Läs en novell med något kallt i titeln: Loka källa av Carl von Linné.

24. Läs en novell som har samma namn som titeln på novellsamlingen den är med i: Svarta madonnan.
26. Läs en novell vars titel innehåller ett verb: Det mörknar över vägen av Hjalmar Söderberg.

27. Läs en novell där böcker spelar en stor roll: Ett två tre av Einar Askestad.
28. Läs en novell som handlar om syskon: Dockskåpet av Katherine Mansfield.
30. Läs en novell av en japansk författare: Den lycklige kemtvättsägaren av Haruki Murakami.
31. Läs en novell som utspelar sig i skogen: Skog av Tove Jansson. 

34. Läs en novell som handlar om att resa: Resa med lätt bagage av Tove Jansson.
35. Läs en novell av en nobelpristagare: Nära jorden av Frans Sillanpää.
37. Läs en novell av en författare som du tidigare bara läst roman/er av: Lappin och Lapinova av Virginia Woolf
39. Läs en novell av en finländsk författare: Kalevalan tyttäret av Kaari Utrio..

2 kommentarer:

Mrs. B sa...

Jag är jätteimponerad av att du hittat titlar som stämmer överens med så många i utmaningen - bra jobbat! Fast räknas verkligen en pjäs som en novell?

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs. B, det funderade jag också på... med Dockhem läses ofta som en novell. Som Shakespeare, går utmärkt att bara läsa.