Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

16 september 2016

Jag talar om det för frun! à la Balzac

"Det fanns emellertid i Touraine några flickor i klostren som ansågs vara oskulder, men det vill jag inte ansvara för, ty jag har inte undersökt dem. Marie Ficquet lydde emellertid sin mors råd och ville inte lyssna till sin husbondes honungssöta ord och apkonster om han inte förde talet på giftermål." (sid 117)
Ur novellsamlingen Frispråkiga historier av Honoré de Balzac (1799-1850) väljer jag Flickan från Thilhouze, som berättar om den unga fattiga dotter Marie Ficquet till vävaränkan och den rika herr de Valesnes med sjuklig fru. Han betalade ett högt pris för att få henne att betjäna hans gamla fru.
Sensmoral: man ska inte köpa en vara som är avsedd att skänkas bort.

23. Läs en novell där pengar spelar en stor roll i Ugglans novellutmaning.

8 kommentarer:

znogge sa...

Samtidigt som allt inte kan köpas för pengar... Hur som helst så skulle jag vilja läsa den!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, nej, människor kan inte köpas för pengar. Balzac är väldigt rolig, ska läsa mer av honom.

Jokke sa...

Jag anser, att Honore de Balzac är en man som skriver (skrev) för många ord, men säger (sade) ingenting. Jag har inte läst hans noveller men Madame Bovary. Han skrev t.ex vad ses eller syns utanför vagnen, men han berättar inte vad hander inom vagnen (Där var Emma och hennes älskaren)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Jokke, det var Flaubert som skrev Madame Bovary, gillar den boken. Balzac är faktiskt ganska rolig, har fler böcker av honom i bokhyllan.

Jokke sa...

Det var ju Flaubert, jag har läst de Balzacs Le Pere Goriot. Det är ganska bra, men han kan skriva kanske kortare ...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Jokke, förr i tiden fick många betalt per ord... men noveller är lagom korta.

MissMagic sa...

Låter som ett intressant tema för en novell :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

Miss Magic, kul att läsa lite äldre litteratur :)