Jag är anglofil och biblioman, har överdrivet intresse för att samla och äga böcker, läser, fotograferar, periodvis läsare; läser olika mycket olika böcker. Min barndomsdröm om ett eget bibliotek är uppfylld, är gift med en bokläsare som älskar Fantomen. Som mormor och farmor läser jag även barnböcker. Jag mår bra av att omges av böcker, att vara beroende av böcker måste vara det nyttigaste beroendet. Litteraturbanken. My own photos.

13 oktober 2016

en aboriginsk novell

"Vid ett tillfälle hade Norm och Fiskmannen tittat på när en groper dog. Fiskmannen klappade på djurets torra skinn och kallade den promicrops lanceolatus. Fiskmannens vetenskapliga kunnande roade Norm. Fiskmannen log och berättade att den vägde närmare ett ton och han skämtade: "Alla de där vetenskapliga grejerna är lätta. Det skulle du kunna lära dig på en dag." Norm visste att Fiskmannen drog upp allt han kunde, andra språk, matlagning och musiksmak, bara genom att lyssna på sin radio. Han sasjälv: "Radion har gett mig min bildning."" (sid 143)
Carpentaria av Alexis Wright finns i Australien berättar : Drömtidens framtid : Nitton noveller, innehåller även aboriginska berättelser. En berättelse om de mytomspunna jättefiskarna groprarna. Man säger att en fiskare som har fångat och dödat en groper ska man inte åka med i båten.

4. Läs en novell av en författare du aldrig tidigare läst i Ugglans novellutmaning.

4 kommentarer:

znogge sa...

Jag läser tyvärr sällan noveller så det borde kanske bli ändring på det...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Znogge, omväxling förnöjer.

Mrs Calloway sa...

just nu har jag alltför mycken annan läsning som måste få gå före novellerna. inte bra, men nödvändigt...

♥ Hanneles bokparadis sa...

Mrs Calloway, jag vet... ibland blir det så.